gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Прочетете това, преди да ядете суши пак

Прочетете това, преди да ядете суши пак

Суши

Напоследък сушито става все по-популярно в България. Японският специалитет си спечели славата на вкусно, но и полезно кулинарно предизвикателство за вкусовите рецептори.

Каквото и да сте чували обаче, редно е да се знае, че според последни проучвания сушито, направено от сурова риба, може да бъде заразено с паразит, който се прикрепя към червата, причинявайки силна болка, повръщане и треска. В последните две седмици десетки пациенти са приети с подобни симптоми в няколко западноевропейски болници, съобщава Индипендънт.

Изследвания на вътрешността на червата е показало, че в тях се е прикрепил паразит, подобен на червей, известен в медицината като анаксимален нематод. Заразата, известна като анизакиаза, води до тежка тежка епигастриална болка, повръщане и треска в продължение на седмици.

Подобни симптоми не били известни на повечето лекари, но състоянието било описано в японската медицинска литература, преди сушито да добие световна популярност. Изследване по темата показало, че заразата става все по-масова в Европа в последните пет години, но поради факта, че след известен период на неразположение тя отшумява, на състоянието не му било обърнато достатъчно внимание.

Суши

Сега обаче поради промяната на хранителните навици анизакиазата е все по-актуална болест в западните държави. За щастие болестта е лечима. След отстраняването на червея симптомите отшумяват. Паразитът обаче може да причини редица здравословни проблеми. Заради него пациентите могат да получат алергични симптоми като ангиоедем, уртикария и анафилаксия.

За пациентите с анизакиазата са характерни стомашно-чревни симптоми като коремна болка, гадене и повръщане, както и усложнения като храносмилателно кървене, обструкция на червата, перфорация и перитонит. Също заразените с паразита могат да имат и изключително ниска температура.

Прочетете това, преди да ядете суши пак

Лакарите алармира, че при подобни симптоми трябва веднага да се посети специалист, защото колкото по-бързо се отстрани опасният паразит, толкова по-малка ще е вероятността от появата на усложнения.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати