Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Портобело - вкусната гъба, която пази талията ни тънка

Портобело - вкусната гъба, която пази талията ни тънка

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45635
Гъби Портобело
Снимка: University of California

Гъбите Портобело имат интензивен вкус и мека текстура. Те предоставят редица основни хранителни вещества, но не съдържат много калории, което ги прави хранително допълнение към всяка диета. Гъбите Портобело са добър източник на фибри и съдържат много вода, което ги прави с ниска енергийна плътност. Храните, които са с ниска енергийна плътност, не съдържат много калории на грам, поради което могат да ви помогнат да отслабнете или да поддържате здравословно тегло.

Фибрите са ключово вещество за контролиране на нивата на холестерола и кръвната захар. Витамините от група B, които се съдържат в тези гъби, са от съществено значение за здравословния метаболизъм и нервната система и спомагат за поддържането на здравето на черния дроб, кожата, очите и косата.

Вашето тяло не съхранява ниацин или витамин B6, така че е от съществено значение да се получава редовно чрез вашата диета. Ниацинът спомага за метаболизма на храните в енергия и синтезира мастни киселини. Той е изключително важен, защото участва в повече от 100 химически действия в тялото.

Гъбите Портобело са богати на минерали - калий, фосфор, мед и селен. Калият помага с нервна и мускулна функция и противодейства на ефектите на натрий върху кръвното налягане. Фосфорът е необходим за образуването на силни кости, ДНК и червени кръвни клетки, а медта е важна за здравословното поддържане на имунната система, нервите и кръвоносните съдове.

Портобело

Фосфорът също така допринася за намаляване на мускулната болка по време на тренировки и филтриране на отпадъците от бъбреците. Селенът е антиоксидант, който помага за формирането на ДНК. Това прави гъбите Портобело изключително здравословни.

Гъбите са един от малкото естествени източници на витамин D, но количеството, което съдържат, зависи от излагането им на ултравиолетова светлина. Имайки предвид горните хранителни ползи от гъбите Портобело, несъмнено трябва да им се насладите възможно най-скоро.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest