Тайландски босилек - ползи и кулинарно приложение

Тайландски босолек
Снимка: Asia Seeds

Тайландският босилек (O. basilicum var. thyrsiflora) е член на семейството на ментата и като такъв има особено сладък вкус, напомнящ на анасон. Среща се в Тайланд, Виетнам, Лаос и Камбоджа. Името е получено от старогръцката дума βασιλεύς basileus - цар. Той е едногодишно тревисто растение. Стеблото е високо до 50-60 см, лилаво на цвят, с тъмнозелени листа с лилави жилки.

Вирее на слънчеви места с богати на хранителни вещества почви. Използва се надземната част на растението в прясно състояние, изсушен или нарязан ситно и замразен във фризера. Бере се сутрин след поливане, защото тогава съдържанието на масла в него е най–голямо. Бере се внимателно, защото стъблото е много крехко.

Състав на Тайландския босилек

Смята се, че Тайландският босилек е богат на калций, желязо, фолиева киселина, витамин С и К. Съдържа много флавоноиди.

Ползи от Тайландския босилек

Тайландски босолек
Снимка: Asia Seeds

Тайландският босилек има много защитни и противобактериални свойства. Осигурява надеждна защита срещу развитието на вредни бактерии като Стафилококус ауреус, Ешерихия коли и др., ограничавайки растежа им.

Също така има противовъзпалителни свойства. Помага при ревматоиден артрит, кашлица и настинки, възпаление на червата и др. Богатото съдържание на магнезий го прави подходящ за хора със сърдечно–съдови проблеми. Намира приложение при болни от диабет, понижавайки нивата на глюкоза в кръвта им. Подходящ е за използване за лечение с ароматерапията, като облекчава главоболието.

Приложение в кулинарията

Тайландският босилек се използва в ястия от пилешко, телешко и свинско месо. Може да се добави към салати, супи, лазаня, десерти и напитки. Заради съдържанието на летливи масла трябва да се добавя в края на готвенето, за да запази специфичния си вкус и аромат.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати