Препивате с вино – мозъкът ви не остарява

Вино
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Червеното вино забавя стареенето на мозъка. Има обаче условие – то трябва да е в големи количества.

Хората, които са пристрастени към червената напитка, се чувстват много по-млади и жизнени от връстниците си. Ново проучване показа кое е едно от многото предимства на напитката.

Американски учени са открили в червеното вино съставка, която забавя стареенето на мозъка и подобрява синаптичните връзки, отговорни за моторно-двигателните функции. Тъй като е в много малки дози обаче, човек трябва да пие завидни количества от напитката, за да се възползва от ефекта ѝ. Едва-две чаши на вечер са крайно недостатъчни.

Според учените от Технологичния изследователски институт във Вирджиния съставката е антиоксидантът, наречен ресвератрол. В природата той се открива в най-големи количества в ципата на червения сорт грозде, както и на някои други плодове като боровинките и черницата. То се предлага и под формата на хранителна добавка, която удължава живота, намалява кръвната захар и има противоракови и противовъзпалителни ефекти.

Червено вино

За момента благотворните свойства на ресвератрол са доказани само в лабораторни условия с помощта на мишки. Животните, които цяла година приемали веществото, били много по-здрави. Жизнените синаптични връзки в мозъка били по-добри, отколкото тези на наборите им. Това води до заключението, че веществото видимо забавя стареенето на мозъчните връзки, предаващи сигналите до мускулите на тялото, и то по сходен начин, по който се отразява и нискокалоричната диета и редовният спорт върху здравето на мозъка.

Черница

С две думи – здравословният живот и спортът са взаимно заменими с пиенето на много вино. За съжаление колкото и да пие човек червено вино, това не може да се сравнява с концентрирания му прием. Освен това вредите от системното прекаляване с алкохол са много повече, отколкото ползите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати