Интересни съвети за солта и нейното използване

Солта е вероятно една от най-използваните подправки във всяка кухня. Щипка сол може да направи вкуса на ястието ви превъзходен, но в същото време, ако прекалите, резултатът може да бъде катастрофален.

Интересно за солта е, че необработена има безкраен срок на годност. От друга страна обработената трябва да се държи плътно затворена и да се консумира в рамките на една година.

Влажността е пагубна за солта, защото я кара да се слепне и да е трудно използваема. За да предотвратите този проблем просто сложете няколко зърна ориз в солницата. Те ще абсорбират влагата и ще запазят солта ви в подходящо състояние. Не съхранявайте солта в сребърни съдове. Хлорът в солта реагира негативно със среброто, което води до зелено обезцветяване.

Ако сте пресолили супата просто добавете обелен и разрязан картоф към нея за 15 минути, за да се варят заедно. Така този проблем ще бъде разрешен и супата спасена. За справянето с пресолените сосове ще ви е необходимо добавянето на малко сметана, кафява захар или оцет.

Използвайте според вида на соса и опитвайте непрекъснато, докато прибавяте дадената съставка до коригиране на соса. Малко количество несолен, варен бял ориз, пюриран с несолена вода на паста, също може да помогне за пресолени ястия.

За супи и гозби, нуждаещи се от продължително време на котлона, може да добавите солта в началото на готвенето. В този случай се има предвид, че течността ще намалее и ще засили аромата на солта.

Въпреки че щипка сол, добавена към хляб и десерти, подобрява вкусовите качества, не удвоявайте тази съставка, когато удвоявате другите съставки в рецептата.

Солта извлича соковете от зеленчуците. Това е хубаво за някои воднисти зеленчуци като краставици и патладжан, но ако искате гъбите да бъдат сготвени както трябва, добавете солта в края на готвенето.

Не добавяйте сол преди да разбиете белтъците. Солта издърпва влагата, което не само ще увеличи времето за разбиване, но ще намали обема, структурата и стабилността.

Ако планирате да добавите сол към вряща вода за тестени изделия или зеленчуци, изчакайте, докато водата заври. Солената вода отнема повече време, за да кипне.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати