gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Видове тикви - вкусни и страшно полезни

Видове тикви - вкусни и страшно полезни

Тиква Цигулка
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Тиквата е традиционен продукт за българската трапеза. Това важи с пълна сила особено през есента и зимата, когато обичаме да я похапваме под формата на различни видове десерти. Освен че е вкусна и ароматна, тиквата е и много полезна. В нея се съдържат витамини от групите В, С, Е, К.

Тя е и богат източник на витамин А, който действа като антиоксидант и предпазва организма от вредното въздействие на свободните радикали. В нея има микроелементи като калий, калций, магнезий, кобалт, натрий и желязо. Тиквата е нискокалорична и горещо препоръчвана при всякакви диети. Тя се усвоява лесно, което я прави подходяща за консумация и от възрастни хора.

Освен това в тиквата има много пектин, който прочиства червата и помага на тялото да се освободи от натрупаните радионуклеиди.

Има десетки видове ядливи тикви, като всеки един от тях има своите предимства и недостатъци. В България най-разпространените видове са обикновената (кестенка), тиквата цигулка и готварската тиквичка.

Мускатна тиква, или както сме свикнали да я наричаме в нашите ширини – цигулка, е често срещана. Има сладък, плътен вкус, който е много богат, а при печене кората омеква дотолкова, че дори може да се яде.

Кестенката, която най-често се консумира в България, има бяла кора, изключително ароматна е. Притежава плътен сладък вкус и се отличава с изключително високо съдържание на пектин и витамин С. В българската народна медицина се използва за лечение на почти всичко – от психически разтройства, до проблеми със сърцето.

Сладкият дъмплинг не се среща често в България. Това е дребна тиква с бледа кора на зелени ивици. Вкусът ѝ е подходящ за комбиниране както със сладко, така и със солено. Тя често се употребява в английската кухня и френската кухня.

Изключително вкусен сорт тикви е Бейби бу. Те са разновидност на познатите от американските филми тикви захарен пай, отличаващи се с отровно оранжевия си цвят. Бейби бу са много дребен сорт тикви, с бледи кора и месо. Те са много сладки и богати на витамин А и В.

Сорта Краун принц вече се среща и в Бълария. Той е разновидност на бялата тиква, но кората е сива, дори към синьо. Тези тикви са с твърдо, плътно месо, отлични за печене и за пайове.

Друга разновидност на кестенката е Бътъркап. Тя има зелена кора и оранжево месо, което е сладко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати