Скаридите - полезни или вредни?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Скаридите - полезни или вредни?

Скаридите - полезни или вредни?

големи скариди

Скаридите са морски обитатели и са най-малките представители на ракообразните. Дължината ми е до 30 сантиметра, но най-често срещаните скариди в магазините са само 7-8 сантиметра. Големината на скаридата определя и цената й.

За да сте сигурни, че скаридите са годни за консумация обърнете внимание дали черупката им е влажна, да нямат жълтеникав цвят, да нямат черни петна по крачетата и глава да не е тъмна на цвят. Ако са жълти на цвят, значи са обработвани с химикали, ако пък имат бели ивици по тях, то това е знак, че са били дълбоко замразени.

В последните години търсенето на скариди се е увеличило многократно. Това води до неправилното отглеждане на скаридите с цел бързо отглеждане на голямо количество скариди. За съжаление в този случаи скаридите имат различни заболявания, третирани са с антибиотици и са опасни за нашето здраве.

Когато избирате скариди е добре да знаете, че дивите скариди съдържат протеини, които са полезни за нашия организъм.

Скаридите, отглеждани в изкуствени ферми, могат да причинят сериозни вреди на организма ни. Например, може да развием различни алергии, неврологични заболявания, да развием инфекции в организма и много други здравословни проблеми.

Много често крайният потребител няма възможност да получи информация за произхода на скаридите, които консумира. В заведенията, например, няма как да разберете с какъв произход са скаридите, дали са заразени, с какво са обработвани и какви ще бъдат последиците за организма ви.

скариди

Скаридите, които са внесени от различни страни, са третирани със забранени химикали и това може да доведе до сериозни последици за нашето тяло. Един от най-използваните химикали е органофосфат. Този химикал причинява главоболия, проблеми с паметта, токсичен е за бременните, може да увреди бебето и дори да доведе до неговата смърт. Друг често използван химикал за обработката на скаридите във изкусвените ферми е противогъбичен агент, наречен малахитово зелено. При изследвани върху мишки е доказано, че води до появата на тумори. Ротенон е друг химикал, използван за скаридите. Той причинява дихателни проблеми и риск от Паркинсон. Други химикали са органо-калаени съединения. Те причиняват проблеми в хормоналната ситема и наднормено тегло.

За да бъдат съхранени скаридите и да имат добър търговски вид, те се обработват и с консерванти. Те водят до появата на рак на гърдата и увреждат спермата при мъжете.

Фермите за скариди и изкуственото развъждане на огромни количества скариди е изключително вредно за рибите. За да се произведат половин килограм скариди и те да бъдат изхранени, е необходим повече от 1 килограм риба. Този факт води до спад в популациите на рибите.

Скаридите, които не са от изкуствени ферми, са много полезни за нашия организъм. Те са богати на белтъци, аминокиселини, глутаминова киселина, лизин, лецитин и 14 мастни киселини.

Скаридите съдържат омега-3, които са много важни за сърцето и предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Друга киселина, която се съдържа в скаридите, е ейкозапентаеновата киселина. Тя е много важна за нервната ни система и за мозъка.

скариди

Докозахексаеновата киселина също е изключитилно полезна за мозъка на човека. Тя също влиза в състава на скаридите. Трите изброени киселини помагат при депресия, подобряват паметта и повишават концентрацията ни. Докозахексаеновата киселина е една от важните съставки на кърмата. Тя е отговорна за умственото развитие при бебетата. Това доказва полезните й свойства за нашия организъм.

Освен мастни киселини, скаридите съдържат и много витамини. Скаридите са богати на витамин С, витамин А, витамини от групата В (В1, В2, В3, В9 и 12). Също така скаридите съдържат калций, натрий, калий, желязо, магнезий, цинк, мед, фосфор, селен, йод и много други микроелементи. Йодът е изключително важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Други ползи за организма при редовна консумация на скариди е, че веществата в тях предпазват от рак и са много полезни за имунната ни система. Също така скаридите помагат за нормалната обмяна на веществата в организма и са полезни за ендокринната система.

Не на последно място са и ползите са женската красота. Скаридите съдържат много витамини и минерали, което е важно за кожата, косата, ноктите и зъбите. Благодарение на състава на скаридите можем да изглеждаме по-дълго млади и красиви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати