Изненадващи начини да получите повече витамин D

Изненадващи начини да получите повече витамин D

Витамин D е известен като слънчев витамин. Вероятно и заради това малко от нас мислят, че могат да го открият в хладилника си. Това обаче е голямо заблуждение, стоящо в основата на някои здравословни проблеми.

Слънцето не е достатъчно силно, за да може тялото да произвежда витамин D от октомври до май, особено за хората, живеещи на север, казва Алтеа Занекоски, говорител на Американската диетична асоциация.

Това вероятно е причината, поради която близо половината от хората, изследвани в края на зимата, са били с ниско съдържание на витамин D, сочи проучване на Университета в Мейн.

Всичко това води до голям проблем, тъй като витамин D е свързан с костното здраве, помага да се регулира имунната система, намалява кръвното налягане, предпазва от депресия и понижава риска от диабет тип 2 и няколко вида рак.

Важно е да знаем, че витамин D не се получава само чрез слънчевата светлина, но и чрез някои важни храни с витамин D. Ето няколко ценни начина да получите повече количество от важния слънчев витамин, така необходим на доброто здраве и настроение.

Витамин D

1. Наблегнете на риба, уловена в дивата природа (сьомга, пъстърва, скумрия).

2. Поканете на трапезата говеждото месо и телешкия черен дроб.

3. На ден похапвайте поне по 1 яйчен жълтък.

4. От време на време заменяйте класическото сирене с тофу.

5. На ден изпивайте поне по 1 чаша пресен портокалов сок.

6. Включвайте в менюто си и зърнена закуска.

7. Понякога заменяйте животинското мляко с напитка от бадеми или соя, които също са добър източник на витамин D.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати