16 храни, богати на ниацин

Източници на Витамин B3

Ниацин, известен също като витамин В3, е микронутриент, който тялото Ви използва за правилен метаболизъм, за поддържане функциите на нервната система и за антиоксидантна защита.

Това е основно хранително вещество, което означава, че трябва да го получите от храната, тъй като тялото Ви не може да го произведе само.

Тъй като ниацинът е разтворим във вода, всеки излишък се отделя с урината Ви, а не се съхранява в тялото. Подари това е важно да се консумират редовно богати на ниацин храни.

Препоръчителното количество от този витамин е 16 мг на ден за мъжете и 14 мг за жените - достатъчно, за да се отговори на нуждите на приблизително 98% от възрастните.

Ето 16 храни, богати на ниацин:

Телешкият или свински черен дроб е един от най-добрите естествени източници на ниацин. Той осигурява почти цялото нужно количество за ден.

Пилето, особено гърдите, съдържат както ниацин, така и протеин.

Риба тон

Риба тон

Рибата тон е чудесен избор за хората, които ядат риба, но не и месо.

Пуешко

Пуешкото съдържа триптофан, който тялото Ви може да превърне в ниацин.

Сьомга

Сьомгата, особено уловената в дивата природа, също осигурява ниацин. Тя е отличен източник на омега-3 мастни киселини.

Аншоа

Аншоа

Аншоата е евтин начин да посрещнете нуждите от ниацин. Закуската с 10 риби аншоа ви дава половината ниацин, от който се нуждаете.

Свинско филе

Свинското филе е добър източник на ниацин и витамин В1, който е ключов витамин за тялото Ви.

Телешко

Телешката кайма е богата на ниацин и също на протеини, желязо, витамин В12, селен и цинк.

Фъстъци

Фъстъци

Фъстъците са един от най-добрите вегетариански източници на ниацин.

Авокадо

Авокадото също съдържа ниацин и фибри, мазнини и много витамини и минерали.

Кафяв ориз

Освен ниацин кафявият ориз е с високо съдържание на фибри, тиамин, витамин В6, магнезий, фосфор, манган и селен.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнести храни

Продуктите от пълнозърнеста пшеница също съдържат ниацин. Това е така, защото външният слой - триците, влиза в състава на брашното, но е изключен при бялото брашно.

Гъби

Гъбите са едни от най-добрите растителни източници на ниацин. Те произвеждат ниацин и витамин D.

Грах

Зеленият грах също е добър вегетариански източник за ниацин. Съдържа и антиоксиданти.

Картофи

Картофи

Картофите са друг източник на ниацин.

Има и още храни, които специално са обогатени с ниацин. Това са зърнените закуски, бял хляб, тестени изделия. Тези храни понякога осигуряват повече ниацин, отколкото тези, които го съдържат поначало.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати