Водни пости – ползи и опасности

Водна диета
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Постенето е метод за ограничаване на приема на храна, който се практикува от векове. Водните пости са нещо такова, което ограничава консумацията на всичко освен вода. Този подход стана популярен в последните години като бърз начин за отслабване.

Според проучвания този воден пост може да има както ползи, така и рискове за здравето. В следващите редове ще разберем какво точно представлява този пост, как се спазва и какви са ползите и рисковете за здравето, които крие.

Водният пост представлява време, в което не се консумира нищо друго освен вода. Той може да продължи от 24 до 72 часа. Причините, поради които хората прибягват до него, могат да бъдат религиозни възгледи, детоксикация, здравословна причина или подготовка за медицинска процедура.

Ако не сте го практикували досега, е хубаво да подготвите тялото си за него, като намалите храната, която приемате 3-4 дни преди това. Така ще се подготвите за пълното гладуване.

Воден пост

Потенциални ползи от водните пости

Насърчава автофагията – това е процес, при който старата част на клетките в организма се разрушават и рециклират. Според изследванията автофагията може да намали риска от рак, сърдечни заболявания и Алцхаймер.

Може да намали кръвното налягане – става дума за по-дългите водни пости под лекарско наблюдение. Изследванията сочат, че те могат да помогнат на хора с високо кръвно.

Подобрява чувствителността към [инсулин] и лептин – това са хормони, които оказват влияние върху метаболизма. По-голямата чувствителност на организма към тях ги прави по-ефективни.

Диета с вода

Вероятни рискове от водните пости

Може да свалите прекалено много килограми – и то бързо, а понякога това не е добре за здравето ви.

Може да се дехидратирате – колкото и странно да звучи, тъй като около 20-30% от водата, която тялото си набавя на ден, идва от храната, която приемате. Ако пиете само вода, без да ядете, може да не доставите на организма си необходимото количество вода.

Може да предизвикате ортостатична хипотомия – или иначе казано, рязко да понижите кръвното си налягане и да изпитвате замаяност и световъртеж, когато се изправяте, когато се навеждате или дори когато стоите на едно място.

Водните пости могат да се отразят зле на някои здравословни състояния – диабет, подагра, хранителни разтройства, бъбречни проблеми, стомашни киселини. Ако страдате от тях, не прибягвайте до този пост.

Ако желаете бързо да се отървете от няколко килограма, водните пости не са най-удачният начин за това. Има и други методи, които крият по-малко рискове за здравето и с които ще успеете бързо да влезете във форма.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати