gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»7 добри причини да ядете повече лешници

7 добри причини да ядете повече лешници

Лешници

Лешникът е вид орех, който идва от дървото Corylus. Култивира се основно в Турция, Италия, Испания и Съединените щати. Лешниците имат сладък аромат и могат да се ядат сурови, печени или смлени.

Тези ядки са много вкусни, като влизат в състава на любимия ни течен шоколад и различни вкусотии като торти, сладкиши и брауни.

Но освен това знаете, че хрупкавите лешници са и суперполезни за здравето ни.

Ето 7 причини да ядете повече лешници!

1. Бомба от хранителни вещества

Въпреки че имат много калории, те имат и много хранителни вещества и здравословни мазнини. Лешниците са богат източник на витамини и минерали като витамин Е, манган и мед. Освен това те имат високо съдържание на омега-6 и омега-9 мастни киселини.

2. Лешниците ще ви заредят с антиоксиданти

Консумация на лешници

Лешниците осигуряват значителни количества антиоксиданти. А те защитават организма от оксидативен стрес, който може да увреди клетъчната структура и да насърчи стареенето, рака и сърдечните заболявания. Лешниците са богати на фенолни съединения, за които е доказано, че повишават антиоксидантната защита в организма. Най-добре е да ядете лешниците цели и сурови.

3. Лешниците са полезни за сърцето

Лешниците могат да увеличат окислителната способност и да намалят нивата на липидите в кръвта, което може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Те също така спомагат за нормализиране на кръвното налягане.

4. Лешниците борят рака

Високата концентрация на антиоксидантни съединения, витамин Е и манган в лешниците може да помогне за намаляване на риска от някои видове рак, въпреки че са необходими повече изследвания.

5. Лешниците намаляват възпалението

Лешници

Лешниците са свързани с намалени възпалителни маркери благодарение на високата концентрация на здравословни мазнини. Лешниците могат да помогнат за предотвратяване и намаляване на възпалението.

6. Лешниците намаляват нивата на кръвната захар

Ядките като бадеми и лешници намаляват нивата на кръвната захар. Лешниците съдържат няколко съединения, които могат да помогнат за понижаване на кръвната захар. Доказателствата обаче са ограничени и техните потенциални ползи трябва да бъдат проучени допълнително.

7. Лешниците са бърза и лесна здравословна закуска

Лешниците могат да бъдат включени в диетата като здравословна закуска или като съставка в много ястия. Можете да им се насладите сурови, печени, цели, нарязани на парчета или като добавка към салатата ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати