gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Антиоксиданти в яйцата

Антиоксиданти в яйцата

Яйца
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Според много проучвания яйцата, наред с многото други полезни вещества, които съдържат, са и добър антиоксидант. Какво представляват антиоксидантите? Това са химически вещества, които предотвратяват процесите на окисление на други химични вещества и в много малък процент поемат радиацията от заобикалящата среда.

Във всяка биологична система непрекъснато текат метаболитни процеси и при тях се отделят свободни радикали. Свободните радикали са частиците с най-агресивно поведение към молекулите и клетките и техните структури в организма. По този начин те губят своята активност, но не и без последици за организма.

Антиоксидантите и значението им в борбата срещу свободните радикали

Антиоксиданти

Организмът на човека разполага с разнообразни начини за справяне със свободните радикали. Във всяка клетка има вещества, наречени антиоксиданти, които елиминират свободните радикали достатъчно скоростно, преди да увредят организма. Системите за борба със свободните радикали трябва да работят ефективно и затова имат нужда от веществата, които приемаме с плодовете и зеленчуците - това са най-вече витамините.

Кои вещества с антиоксидантно действие се съдържат в яйцата?

Доказано антиоксидантно действие имат:

- Ретинол (витамин А или бета каротен)- служи за защита на растенията от вредите, които нанася радиацията от слънцето. Предположенията са, че върши същото и за човека;

- Витамин С (аскорбинова киселина, Е300) - разтворим във вода витамин;

- Витамин Е- мастноразтворим витамин, който отговаря за липидите;

- Селен - химически елемент, без който организмът ще боледува тежко.

Яйцата - най-добрият антиоксидант сред храните

Варени яйца

Яйцата са източник на белтъчини, липиди и минерали и на аминокиселините триптофан и тирозин, които са с антиоксидантни свойства. Жълтъкът съдържа мелатонин, който е важен за подмладяването на организма и участва в създаването на нови клетки. Съдържа и холин, който пък регулира обмяната на веществата.

В жълтъка се открива и лутеин, който е необходим за доброто зрение. Според изследванията яйцата могат да предотвратяват сърдечно-съдови заболявания и рак. Яйцата са източник също на калций, витамин А, В1, В12, D, Е, калий и други витамини. По тази причина яйцата са определени за най-добрия антиоксидант сред храните.

Трябва да се направи уточнението, че при пържените или варените яйца количеството на указаните вещества се намалява двойно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати