Е131 - оцветителят хамелеон в храните!

Е131 - оцветителят хамелеон в храните!

Оцветителите са ако не най-разпространените, то поне най-видимите изкуствени добавки в храните - в буквалния смисъл! Всеки приятен, примамлив цвят на безалкохолна напитка, сладкиш, желирани бонбони и дори колбаси се дължи на синтетичен оцветител. В хранителната индустрия тази група добавки се означават с главно Е и първа цифра 1, а зад всяко Е1- стои конкретно химическо вещество.

Сред най-интригуващите в групата определено е Е131 -

оцветителят, който сменя цвета си!

Е131 - оцветителят хамелеон в храните!

Не, оцветените с Е131 продукти не променят цвета си като хамелеон - макар че индустрията вероятно вече работи по въпроса. Просто веществото притежава уникалната способност да оцветява в два напълно различни цвята - наситено син и жълто-оранжев. Тайната? Е131 се проявява различно в зависимост от pH на средата, в която е приложен. Жълто-оранжевият цвят се получава в киселинна, а наситено синият - в алкална среда.

Синият цвят на Е131 всъщност е толкова характерен, че е дал и името, с което веществото фигурира в регистри и документи - сулфоново синьо или патентовано синьо V (римско пет). Поне половината от продуктите, оцветени със сулфоновото синьо обаче са оранжеви.

След подобна визитка едва ли е огромна изненада фактът, че безопасността на Е131 като добавка в хранителни продукти е спорен и отворен въпрос. Веществото може да се използва свободно в Европейския съюз, но употребата му в хранителната индустрия е забранена в САЩ и Австралия. Причината: подозрения, че

във високи дози сулфоновото синьо действа като силен алерген.

Е131 - оцветителят хамелеон в храните!

Употребата на хранителни продукти, оцветени с Е131, бива свързвана с риск от алергична реакция с обриви, сърбежи и гадене. При хора с по-висока алергична чувствителност, както и при деца, патентованото синьо V може да причини дори анафилактичен шок.

Във високи дози оцветителят-хамелеон може да предизвика и рязко падане на кръвното налягане, затова е добре съдържащите го продукти да бъдат избягвани и от хора с проблемно кръвно. А продуктите, в които Е131 се прилага, не са никак малко - заради способността му да придава силно наситен цвят дори в ниски концентрации, сулфоновото синьо (също и в оранжевия му вариант) е предпочитан оцветител в хранителната промишленост.

В резултат Е131 присъства в почти всички напитки, сладкиши, бонбони, кремове и всичко в съответните два цвята - поне там, където употребата му е разрешена. Въпреки че приложимостта на веществото в хранителни продукти да е все още обект на спорове, експертите смятат за разумна мярка избягването на продукти, съдържащи патентованото синьо - особено от деца, заради неизясненото му въздействие върху здравето в дългосрочен план.

Извън хранителната индустрия оцветителят се използва в медицината и стоматологията - за визуалиране на кръвоносни съдове при специфични изследвания и за оцветяване на зъбна плака с цел по-пълно премахване.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати