Какво да ядем при глисти

Глисти

Глистите са паразити, които най-често се срещат у децата. Пренасят се много лесно и ако не се лекуват навреме, могат да причинят огромни щети на здравето, както и тежки последици. Глистите се размножават и растат в червата. Един от основните симптомите е сърбеж около задния проход. Ако детето ви е болно, това може да попречи на съня му и да предизвика нервни прояви.

Глистите попадат в тялото при хранене с неизмити ръце, консумация на немити плодове и зеленчуци, пиене на замърсена вода както и контакт с необезпаразитени кучета или котки. Мухите също са носители на заразата, тъй като я разпространяват с яйцата си.

Едни от основните симптоми за поява на глисти са големият апетит, болки около пъпа и ануса, сърбеж на носа и др. Заразеният има болезнен вид.

За да се предпазите от тази изключително неприятна и упорита зараза, трябва да поддържате добра чистота и хигиена на ръцете и храни­телните продукти, които ще консумирате. Децата, които имат навика да смучат пръстите си, трябва да отвикнат от него. Ръцете трябва да се мият често със сапун, особено преди хранене и след посещение на санитарния възел.

Отглеждате ли вкъщи домашен любимец, то задължително трябва да го обезпаразитявате. Във ветеринарните аптеки има медикаменти за вътрешно чистене, които се прилагат на няколко месеца. Така ще бъдете сигурни, че домашният ви любимец не е носител на опасната зараза. Унищожаването на мухите и запазването на храните от тях е друго задължително условие за превенция.

Глисти при деца

Консумирайте в изобилие пресни плодове, орехи, салати и сурови моркови.

При наличие на инфекция е препоръчително да се приема т.нар. мармалад против глисти – 100 грама семе от сантонинов пелин (наричан още глиставче), който се счуква в хаван, докато стане като брашно. Пресява се със сито. Накрая се разбърква с чист мед в пропорция - глиставче 2% и мед 98%. Приема се три пъти на ден – сутрин, обед и вечер, по половин чаена лъжичка с малко храна. Добре е два часа след това да се даде очистително – рициново масло, но не на празен стомах.

Чесновият лук е голям помощник в борбата с глистите. Добре е 2-3 пъти през деня да се приемат по 4-10 капки прясно изстискан сок от чесън, който се изпива с мляко.

При заболяване трябва да се спазва и стриктна диета. Суровите моркови, суров чесън, сурово кисело зеле, боровинки, варена ръж или мляко с чесън, но без хляб - са само малка част от продуктите, които трябва да бъдат включени в менюто ви.

Независимо от полезните съвети в настоящата статия, не предприемайте самолечение. При наличие на съмнения за възникнала инфекция, се обърнете незабавно към личния си лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати