Мед

Мед

Видове мед

От близо 50 000 000 години насам пчелите на земята произвеждат по естествен натурален начин един от най-ценните хранителни продукти на земята – мед. Медът и пчелните продукти от хилядолетия насам почти не са променили своя вкус, състав, лечебни свойства и незаменими химични вещества, които го правят безценен дар от природата. Медът като източникът на храна има изцяло растителен произход.

Пчелите събират пчелен прашец от тичинките на цветовете и нектар, богат на фруктоза и глюкоза от които се приготвя по „правилата на природата” крайния сладък продукт. Безкрайни са ползите от меда, като той дори е ценен помощник при сексуална издръжливост. Най-лесният съвет на специалистите е да консумираме 1-2 супени лъжици кристализирал мед около 30-60 минути преди лягане, което гарантира по-голяма сексуална мощ и качество на любовта.

Пчелният мед се получава от няколко вида медоносни пчели. Те събират цветен нектар и други растителни секрети и го трансформират, съчетавайки го с вещества, отделяни от организма им. Полученият продукт се отлага във восъчни пчелни килийки в кошера, където се дехидратира и съзрява. Пчеларството е организираното производство на пчелен мед. При него се насърчава свръхпроизводството на мед в кошера, така че излишъците да се изземват оттам без да се застраши пчелната колония.

Състав на мед

Пчелна пита

Медът има средна енергийност от 300 килокалории на 100 грама продукт.

Редица изследвания потвърждават, че ползите от меда върху здравето на човек са огромни. Медът повлиява благотворно върху физическото състояние на човек, като повишена физическа издържливост. Наличие на монозахариди, които се усвояват бързо и лесно от човека. Наличие на микроелементи като цинк, кобалт, мед, селен, магнезий, желязо> и др.

Кулинарна употреба на мед

Освен полезен, медът е и много вкусен. Той се използва като подсладител на чая и кафето, влиза в състава на много вкусни торти и сладкиши. Мед върху филийка с масло е една от най-любимите и популярни закуски. При нагряване той губи част от своите полезни свойства, поради което се препоръчва директната му консумация. Той се използва за глазури, пълнежи на сладки, а пред вкусът му се прекланят малки и големи.

Избор и съхранение на мед

Медът има няколко физически характеристики, които са важни при подбора на качествения продукт. На първо място е вкусът, който трябва да е сладък или леко горчив. Вкусът се определя от количествата на фруктозата, глюкозата и захарозата, но зависи и от съдържанието на органични киселини. Сладкият вкус на меда, който има приблизително същата интензивност като този на захарта, се дължи на монозахаридите фруктоза и глюкоза.

Мед и лимони

При протичане на ферментационни процеси медът придобива кисел привкус. Цветът на меда, в зависимост от произхода му, варира от почти безцветен до тъмнокафяв. Със светъл цвят са акациев, детелиновия и медът от репко. Пресният мед е гъста, полутечна и прозрачна маса, която постепенно кристализира до втвърдяване. Някои видове мед кристализират по-бавно от други или изобщо не кристализират (като акациевия мед), а други кристализират още в първите дни след центрофугирането.

Даже най-хубавия мед губи своите качества при неправилно съхранение. Съхранявайте буркана с мед в тъмно и хладно помещение. Колкото по-висока е температурата на помещение, толкова по-бързо медът губи свойствата си. Идеалното място за меда си остава хладилника или някой тъмен шкаф. Бурканът с мед трябва да бъде плътно затворен, защото той има способност да поглъща различните миризми.

Ползи от мед

Наличие на витамини от група В, които подобряват работата на нервната система и рецепторите, подобряват чувствителността на кожата и лигавиците, изострят обонянието, вкуса, витамин Е, който е важен за фертилитета, витамин А, витамин С и др., които са силни антиоксиданти и блокират въздействието на отровни вещества от околната среда върху човешкия организъм, наличието на хормоноподобни вещества, наличието на пчелен прашец. Важно е при нужда от повече енергия медът да се употребява 15 мин. - 30 мин. преди натоварването.

При това ако възникне необходимост той лесно се включва в обменни процеси, които произвеждат енергия, необходима за някаква дейност. Препоръчва се използване на кристализирал натурален пчелен мед. Той се усвоява по-бавно от организма. Нивата на кръвната захар нарастват по-плавно и нивото на енергията, която се произвежда се поддържа по-продължително време на високо ниво. Препоръчителната дневна доза за мед в повечето случаи е 1 гр. /кг, разпределен в 2 - 3 приема.

Мед

Медът и пчелните продукти имат изразени лечебни свойства, като са добър помощник при редица заболявания. Диабет, запек, акне, авитаминози, главоболие, помага при тютюнопушене, зъбобол, язвени болести, цистит, синузит, рак на шийката на матката, рак на дебелото черво, рак на гърдата и това е само малка част от болестите, които медът повлиява благоприятно и помага при лечението им.

Пчелните продукти и медът дори помагат при борбата с целулит. Причината за това е общото засилване на метаболитните процеси в тялото благодарение на приема на мед. Пчелният прашец е особено ефикасен при борбата с целулит. Една проста рецепта съветва да поставите една чаена лъжичка прашец в чашка кисело мляко и да разбъркате. Оставя се за една вечер в хладилника. Сутринта се разбърква отново. Приема се на гладно, половин час преди храна, а най-добре вместо храна. Сутринта се приготвя друга доза по същия начин. След престояване в хладилник се приема вечер на гладно, поне половин час преди храна.

Медът е незаменимо биологично лечебно средство при борба със запек. Фармакодинамичното му действие при вътрешно вземане стимулира мускулния тонус, функциите на гладката мускулатура, инервацията на червата, стомашно-чревната секреция. Дневната доза е 60-120 грама кристализирал полифлорен мед, разпределен на няколко приема, като вечер преди лягане приемането е задължително. Това количество е около 2 - 3 супени лъжици мед. По данни на австрийски автори главоболие може успешно да се лекува с приемането на 2 супени лъжици мед в продължение на 8 седмици. При тази продължителност на лечение, главоболието изчезва или чувствително намалява у 50% от пациентите.

Вреди от мед

Малко са и противопоказанията за прилагане на пчелните продукти като лекарства. Едно от тях е алергията. Ако през живота си сте консумирали мед, ако Ви е ужилвала пчела и не сте имали съществени проблеми, ако не боледувате от алергични заболявания, бронхиална астма, това до голяма степен означава, че не сте алергични към пчелни продукти. Другото противопоказание, което не е абсолютно е захарният диабет.

Пчелен Мед

В зависимост от вида на диабета, възрастта на пациента, под лекарски и лабораторен контрол е допустимо приемане на до 50 г. мед (богат на фруктоза и микроелементи) за сметка на други въглехидрати от диетата на пациентите, дневно в 4 приема. Нещо повече. Има данни, че богатите на фруктоза медове (акациев, слънчогледов) намаляват нуждите от инсулин и др. противодиабетни лекарства.

Не се препоръчва даването на мед на кърмачета и деца до 1 година, защото храносмилателната им система е недоразвита и може да предизвика ботулизъм.

Разкрасяване с мед

Медътсе използва за разкрасяване от векове. Той влиза в състава на много маски, кремове и шампоани. Съдържанието на захар в него го прави отличен овлажнител на кожата, който спомага за нейната хидратация. Медът помага при упорито кожно акне.

Рейтинг

5 8
4 9
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати