Келп

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643216k
Келп
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
150.00 лв.
Виж ››

Келп /Kelps/ представлява сборно наименование за група макроводорасли, които растат в плитките крайбрежни зони на океаните и моретата. Среща се главно по крайбрежията на Атлантически и Тихи океан, Северно море и западните части на Балтийско море.

Най-вероятно келпът е един от най-старите растителни видове на планетата. Биолозите смятат, че той е предшественик на почти всички зеленчуци, които познаваме в наши дни.

Келп е една от основните растителни храни в екосистемите на Земята. Той е кафяв на цвят и силно варира във външния си вид. Възможно е да достигне 100 и повече см. Лесно се познава по малките, пълни с газ мехурчета, които се намират от двете страни на централното ребро, преминаващо през средата на листа.

Отдавна е доказано, че достатъчната минерализация от правилното хранене, нормализира и успокоява човешкото поведение. Липсата на подходящото минерално хранене практически може да се свърже с всеки един симптом на лошото здраве и нетипично екстремно поведение.

Състав на келп

Келп съдържа редица полиненаситени мастни киселини и билогично активни полизахариди. От минералите най-добре са представени натрий, желязо, фосфор, калций, калий и магнезий.

От витамините най-добре са представени А, С, D, Е, В1 и В2. Всички съдържащи се в келпа хранителни съставки са отлично усвоими от организма. Келпът е изключително богат на йод.

Избор и съхранение на келп

Келп се продава под формата на хранителни добавки. Може да се набави от специализираните магазини. Цената за една опаковка е около 20 лв.

Дневна доза келп

Препоръчаната дневна доза келп за възрастни зависи от начина на прилагане. Ако се приема под формата на хранителна добавка, йодното съдържание не бива да превишава дневната потребност от 150 мкг. Келпът може да се съчетава с различни активиращи обмяната растения като магарешки трън, сладник, жен-шен, розмарин, върбинка.

Ползи от келп

Келпът действа тонизиращо върху нервната система, засилва общата обмяна на веществата, забавя развитието на атеросклерозата и намалява нивото на холестерола в кръвта.

Полизахаридите, които се съдържат в келп, имат свойство да набухват. След като увеличат своя обем те започват да дразнят нервните окончания и лигавицата на червата, което стимулира перисталтиката и способства за тяхното очистване.

Полизахаридите могат да се свързват с токсините и да ги извеждат от организма. Келпът е един от най-богатите източници на микроелементи, най-вече йод. Чрез това той оказва благоприятно влияние върху всички видове хипотиреоидизъм – намалена функция на щитовидната жлеза.

Водорасли Келп

Келп подпомага възстановяването на хормоналния баланс, помага при нарушено кръвообращение в съдовете на главния мозък. Прилага се при намалена способност за запомняне при деца, намалява мастните натрупвания при затлъстяване. Забавя процесите на стареене.

Келпът се използва като антагонист на радиоактивния йод в случаите на радиоактивно замърсяване на храна и местност. Освен това се използва като профилактично средство при работа в условия, които представлява потенциална опасност на човешкото здраве.

Келп съдържа и незаменимата захар, известна като ксилоза. Тя е отлично антигъбично и антибактериално средство, което помага за намаляване на риска от рак на храносмилателната система.

Друга незаменима захар, която се съдържа в келпа, е фукозата. Тя е добро антивирусно средство, предпазва от белодробни болести, бори се с алергии и поддържа дълготрайна памет.

Третият вид незаменима захар в келпа е галактозата, която спомага бързото зарастване на рани, подобрява паметта и абсорбацията на калций.

Вреди от келп

Големи дози от водораслите не бива да се приемат при хипертиреодизъм – повишена функция на щитовидната жлеза. При алергии към йодосъдържащи продукти и много високо кръвно налягане също не се препоръчва прием на келп.

Бременните и кърмещите жени, хората, които приемат медикаменти с йод, трябва да се консултират с лекар, преди да започнат да използват келп. При лицата, които не спадат към гореизброените групи не се наблюдават странични ефекти, но не бива да се превишава препоръчителната дневна доза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Докторче
Докторче
23.09.2015 11:52
Ето тук - може да си купите от най-голеия и евтин онлайн магазин, от който доставката до БГ е от 2 до 4$, 500 таблетки КЕЛП. В Бг цената е в ПЪТИ ПО-ВИСОКА. Хора не си давайте парите на вятъра, правете разумни покупки!
1
0

Топ Статии Днес