Испански лайм
gotvach.bg»Статии»Плодове»Испански лайм

Испански лайм

Испански лайм

Зеленият лимон, познат повече като лайм е вкусен и полезен цитрусов плод, който изключително прилича на обикновения жълт лимон, но е отделен плод.

Един от най-разпространените видове лайм е испански лайм. Испанският лайм се среща предимно в тропиците, особено в Централна и Южна Америка, както и някои части на Африка.

Въпреки че е изключително популярен в тези райони, испански лайм не е достатъчно познат в другите краища на света.

Испанският лайм /Melicoccus bijugatus;Mamoncillo/ представлява високо дърво с кожести листа. Обитава тропическите области на Америка. Едни смятат испанския лайм за вечнозелено, а други за листопадно растение.

Растението е листопадно, защото неговите листа се обновяват ежегодно, но в същото време е и вечнозелено, защото никога не остава без листа.

Видове лайм

Листопадът през пролетта в дъждовния сезон е изключително ефектен, защото само за 3 часа израстват новите листа и цветовете се разпукват. Вече към края на второто денонощие всички стари листа опадат на земята, образувайки плътен килим.

Цветовете на испански лайм имат много приятен и силен аромат. Той се излъчва на много голямо разстояние, привличайки рояци от пчели. Освен пчели, испанският лайм привлича и колибрита.

Отглеждане на испански лайм

Испанският лайм може да се отглежда като стайна култура. Той е достатъчно непретенциозен, особено, когато се полива достатъчно.

Испанският лайм се размножава чрез семена, които съхраняват своята кълняемост в продължение на 2-3 седмици. Веднага се засаждат в голяма дълбока саксия. Семената покълват дружно и бързо, а растенията са с големи и дълбоки корени.

За да се отгледа успешно испански лайм, температурата в стаята не трябва да бъде по-ниска от 25 градуса. След покълването се прави минипарник.

В дните когато светлата част на денонощието е по-малко от 12 часа, растенията трябва да се осветяват допълнително. Поливането трябва да бъде редовно, защото при недостиг на влага листата започват да окапват.

Лайм

Испанският лайм започва да плодоотдава през 3-5-та година от живота му. Може да се размножава и чрез резници. При стайното отглеждане на испанския лайм, растението се нуждае от резитба, за да се оформи като малко дръвче.

В нашата страна все още не може да се срещне този екзотичен плод, но ако все пак ви попадне, избирайте плодове с гладка и ненапукана кожа.

Готвене на испански лайм

Испанският лайм е зелен и има голяма ядлива сърцевината, която има приятен жълт цвят. Традиционно се лапа целия плод и се изсмуква богатият на витамини сок. Семената му също са годни за консумация, но са твърде стипчиви.

От друга страна, малко хора знаят, че семената могат да се печат и ядат. Така са доста по-вкусни и дори са сходни на фъстъците. Вкусът на испански лайм наподобява този на обикновения лайм, но е по-кисел.

Сокът от испански лайм също може да се използва за овкусяване на алкохолни и безалкохолни коктейли, маринати и дресинги.

Придава невероятен вкус на плодови и зеленчукови салати. От испанският лайм може да се приготвят сок, желета и конфитюри. Местните приготвят питиета, накисвайки обелените плодове в ром и захар.

Ползи от испански лайм

Испанският лайм е нискокалоричен и диетичен плод. Не съдържа холестерол, натрий и мазнини, поради което може да се консумира в неограничени количества без притеснения за теглото. Отличен източник е на фибри и подобрява храносмилането.

Испанският лайм влияе благоприятно върху лигавицата на стомаха. Смята се, че това е основната причина, която го прави толкова популярна съставка на алкохолните коктейли.

Испанският лайм е отличен източник на желязо, затова е изключително полезен при железен дефицит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати