Таро

Таро

Растение Таро

Таро /Colocasia Esculenta/, познато още като трилистник и колоказия представлява тропическо растение, което се използва от хората по различни части на света за ядене. Таро е растение-зеленчук, но не бива да се консумира в суров вид, защото е токсично.

В България растението се нарича трилистник, защото след израстването на третото листо, най-старото изсъхва. При добра светлина и влажност обаче, растението запазва по 5-6 листа.

Произхожда от Хаваите и Фиджи, притежава много едри зелени листа във формата на сърце. Листото на трилистника може да достигне еднометров обхват, поради което в някои страни го наричат „слонско ухо“.

Легендите разказват, че трите листа на тарото са баба, майка и дъщеря. Когато едното от тях си отива, другите плачат.

Състав на таро

Таро е изключително полезно растение. Съдържа редица ценни вещества и елементи. В най-големи количества се срещат омега-3 и омега-6 мастни киселини, протеини, желязо, калций, магнезий, манган, селен, витамини В1, В2, В3, В5, В6, В9, фибри, въглехидрати, естествени мазнини.

Отглеждане на таро

Таро има определен специфичен характер и не е много лесен за отглеждане. Размножава се с помощта на издънки или резници. Нуждае се от сравнително голяма саксия, защото с времето развива много здрава коренова система.

Идеалното време за пресаждането му е през средата на пролетта, защото тогава температурите започват да се покачват.

Едно от най-важните условия за успешното отглеждане на трилистник е количеството вода, което то получава. Той изисква умерено поливане, а ако водата е в повече, корените може да загният.

Това е и най-честата причина за боледуване на растението. Важно е въздухът около трилистника да се поддържа овлажнен, като за целта периодично се пулверизира.

Изберете светло място за таро, като същевременно трябва да се предпази от директните слънчеви лъчи. Трилистникът идва от топли райони, затова се постарайте да му осигурите топъл и влажен климат.

Подходяща за растението е почвената смес от пясък, торфен мъх, глинеста почва. Задължително се подсигурява добър дренаж. През активния период /от пролетта до есента/, трилистникът се подхранва със специална тор.

Таро глави

Трилистникът трябва да се пази от акари и листни въшки. Ако листата му започнат да жълтеят, значи въздухът му е сух и се нуждае от повече вода.

Характерен процеси при трилистника е т.нар. "гутация", която представлява плач при растенията. Отделят се капки от листата, които в случая на трилистника са отровни и могат да предизвикат алергична реакция.

Готвене на таро

Таро е използван в кухните по целия свят – Бразилия, Китай, Бангладеш, Япония, Ямайка, Филипините, Индия, Полинезия, Турция, Испания, Суринам, Тайван, Виетнам, Западна Индия, САЩ. Таро е много популярно в хавайската кухня.

Приготвят се различни ястия с таро.

Може да се готви с месо, риба, раци. Използва се като подправка в производството на сладкиши и сладоледи, приготвя се в доматен сос, на каши и супи, бебешки пюрета и чипс.

Както споменахме, таро е полезно, но и токсично растение. Затова в никакъв случай не бива да се консумира в суров вид. Освен това притежава малки кристалчета – калциев оксалат. Те защитават таро от неприятели и вредители. За щастие, след термична обработка, таро е напълно годно за консумация.

Ползи от таро

Предполагаемите ползи от листата на таро са редица. Смята се, че растението подобрява зрението, предпазва и се бори с вирусни инфекции, овлажнява кожата и роговицата на очите, предпазва от свободните радикали и има антиоксидантно действие, намалява чувствителността към светлината, нормализира нивата на кръвната захар, поддържа здрава щитовидната жлеза, подобрява функциите на нервната система.

Твърди се, че таро намалява раздразнителността и умората, подобрява състоянието на белите дробове и предпазва от чести настинки, ускорява зарастването на рани, предпазва от хронична диария, поддържа здравината на косата, костите, ноктите и зъбите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати