Камби

Камби и чушки

Прекрасна комбинация от силен вкус и хрупкава текстура, камбите са коледните орнаменти в зеленчуковия свят със своята гладка и красива външност, оцветена в зелено, червно, жълто, оранжево, лилаво, кафяво или черно. Макар да са достъпни целогодишно, те са най-добри за ядене през август и септември.

Независимо от разновидностите в цвета им, всички сладки чушки са известни под името Capsicum annuum и са част от семейството на Кучето грозде, към което принадлежат и картофи, домати, и патладжани.

Както и своите събратя - лютите чушки, обикновените чушки водят началото си от Южна Америка, където семената им датират от 5000 пр.Хр. Тъй като те са силно адаптивно растение, способно да вирее в различни климатични условия, култивацията им и използването им в различните кухни бързо се популяризира. Днес основните производители на сладки чушки са Китай, Турция, Испания, Румъния, Нигерия и Мексико.

Камбите са закръглени, с формата на камбанка зеленчуци, разделени на 3 или четири дяла. В дебелата им месеста част се намират ядивни, но горчиви семки и бяла пореста централна част. Сладките камби не са люти, тъй като съдържат рецесивен ген, който елиминира капсацина - съединението, отговорно за лютивината на останалите чушки.

Състав на камбите

Камби и зеленчуци

Камбите съдържат витамин А, С, В1, В2, Е, РР, каротин и целулозата. Камбите са бедни на мазнини и богати на вода.

Избор и съхранение на камби

• Избирайте камби, които имат ярки цветове и опъната кожа, без наличие на петна или потъмняване.

• Дръжките им трябва да са зелени и да изглеждат пресни.

• Камбите трябва да са тежки за размера си и достатъчно твърди.

• Формата им не влияе на качеството им, избирайте ги според това за какво ще ги използвате.

• Камбите са най-вкусни през лятото.

• Неизмитите камби ще се съхранят в хладилник до една седмица.

• Ако ги замразявате, е по-добре да ги замразявате цели, за да не се наруши нутриентното им съдържание и вкуса им.

Туршия от камби

Готвене на камби

• Добавете ситно нарязани камби към салата от пиле или риба тон.

• Бланширайте леко чушките и ги напълнете с любимата Ви салата с ориз и ги запечете във фурната.

• Пасирайте опечените и обелени камби, добавете лук и тиквички и си направете прекрасна освежаваща супа, която може да се яде топла или студена.

Камбите намират широка употреба в приготвянето на различни туршии за зимата. В прясно състояние се използват в салати и различни месни и зеленчукови ястия. Маринованите камби са изключително вкусни.

Ползи от камбите

• Осигуряват ни цветна защита от свободни радикали. Ярко оцветените камби, без значение дали са зелени, червени или жълти, са богат източник на някои от най-добрите нутриенти. Те са концентрирани на витамин С и витамин А, които действайки заедно, неутрализират свободните радикали, които увреждат клетките ни.

• Редуцират риска от сърдечносъдови заболявания. Камбите съдържат витамин В6 и фолиева киселина, които са много ефективни в редуциране на високите нива на хомоцистеина, причиняващ увреждания на кръвоносните съдове, което се асоциира със силно увеличен риск от сърдечен удар или инфаркт.

Камби

• Редуцират риска от рак. Червените камби са една от малкото храни, съдържащи ликопен, чийто прием е свързан с редуциране на риска от рак на простатата, маточната шийка, пикочния мехур и панкреаса.

• Спомагат за здравословното състояние на белия ни дроб. Ако Вие или някой, когото обичате, е пушач, възприемайки храните, богати на витамин А (като камбите), като част от здравословното хранене, може да спаси живота Ви. Бензопирина в цигарения дим води до дефицит на витамин А, но обогатената с този витамин диета може да помогне в борбата с този ефект, редуцирайки по този начин риска от енфизема.

• Защитават нашето зрение. Поради наличието на витамин С и бета каротин, камбите ни защитават срещу катаракта.

• Предпазват от ревматоиден артрит. Богатите на витамин С храни, каквито са сладките и лютите чушки, ни дават защита срещу възпалителния полиартрит, който е форма на ревматичния артрит и включва една или повече стави.

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати