Гъба Пъстърва

Гъба Пъстърва

Гъба пъстърва /Polyporus squamosus/ представлява вид базидиева гъба, позната у нас още с наименованието ястребка. В Русия тя е известна като трутовик чешуйчатый, във Франция - като Polypore écailleux, а в Германия е наричана schuppige porling. Английското название на гъбата е dryad’s saddle. Тя се причислява към род Polyporus, част от семейство Polyporaceae.

Гъбата с интересно име се отличава с бъбрековидна шапчица, която обикновено е плоска и жълтее. Покрита е с кафяви люспи. В началото гъбите са с мека месеста част, която с времето става по-жилава. При този вид интересното е, че стеблото (пънчето) се намира встрани от шапчицата. То е оцветено в бледожълто, а с течение на времето придобива тъмни отенъци на места. Закрепено е към дърво.

Всъщност това е една от характерните части на гъба пъстърва -среща се по дървесните части. Тя вирее по широколистните дървета и може да се види в гористи местности и градини. Забелязвана е както по жива, така и по мъртва дървесина. Обикновено ястребката се появява през пролетните месеци и изчезва, когато започне да става по-хладно. Виреее в Северна Америка, Азия, Австралия и Европа. Има данни, че у нас се среща в района на Стара планина, в Средна гора и около село Кокаляне.

Събиране на гъба пъстърва

Както вече стана ясно, гъба пъстърва се среща предимно в широколистни гори. Тя може да се види между пролетните и есенните месеци да стърчи от някой пън или живо дърво. Среща се поединично и на туфи. Обикновено гъбите се появяват, след като е преваляло. Пъстървата се разпознава лесно по своята окраска и според опитните гъбари няма двойници. Когато берете пъстърва, трябва да вземете предвид нейната възраст.

Старайте се да избирате млади екземпляри, при които месото е крехко и меко. С течение на времето то става жилаво и дори твърдо. Ще познаете по-старите гъби и по това, че при тях в основата си пънчето е добило почти черен цвят. Иначе старите гъби стават толкова твърди, че могат да се ползват като сувенири, тъй като са ефектни. Те могат да издържат цели години, без да се разпаднат.

Готвене на гъба пъстърва

Гъбата пъстърва има прекрасни вкусови качества. Тя носи деликатна кисела нотка и има приятен характерен мирис, които я превръща в любима гъба на мнозина. Ястребката успешно се прилага в различни рецепти, където се изисква мариноване, пържене, паниране или варене.

Пъстърва гъба

Идеалните подправки за нея са черен пипер, копър, чесън, магданоз, босилек, червен пипер. По тази причина яхнии, супи и салати с нейно участие са апетитни и незабравими за всеки гастроном. Твърди се, че по вкусови качества нейното месо може да надмине дори това на култивираната кладница.

Като всеки хранителен продукт обаче и ястребката има своите особености при приготвяне. На първо място винаги използвайте свежи гъби. Избягвайте да употребявате ястребки, които са били откъснати преди повече от 24 часа.

Не забравяйте при приготвяне на специалитети с гъба гълъбка да използвате само меката част от гъбата. Измивайте добре месото, но не оставяйте гъбите да киснат дълго време във вода, защото това ще се отрази неблагоприятно върху вида им. Знайте също така, че гъбите отделят доста течност при готвене и това също трябва да се вземе предвид при влагането им в съответното блюдо. Разбира се, можете да се справите с този проблем, като ги поставите за кратко време във фурна, загрята на около 40 градуса.

Имайте предвид, че гъба пъстърва има порички, които поемат доста мазнина. За голяма част от консуматорите това не представлява кой знае какъв проблем, но ако държите да ограничите количеството мазнина в своето меню, можете да приложите някои от дребните кулинарни трикове. Когато пържете месото на Polyporus squamosus, след това не е лоша идея да го поставите върху пласт кухненска хартия, за да се освободи от поетия зехтин или олио.

Предлагаме ви рецепта за здравословна салата с гъба пъстърва, която е много лесна за изпълнение.

Необходими продукти: 1 глава лук, 2 моркова, 500 грама гъба пъстърва, 3 домата, 1 стрък копър, 1 стрък магданоз, зехтин, сол, черен пипер, лимонов сок

Начин на приготвяне: Почистваме гъбите и ги измиваме на течаща вода. Нарязваме ме ги на едри парчета и ги поставяме да врат в тенджера с подсолена вода. Когато водата започне да ври, отстраняваме пяната внимателно. Варим гъбите около половин час, след което ги измиваме със студена вода и ги поставяме в купа. Настъргваме морковите и наситняваме лука и доматите, както и копъра и магданоза. Продуктите се слагат при гъбите. Добавят се подправки и салатата се разбърква.

Ползи от гъба пъстърва

Гъбата пъстърва освен като хранителен продукт и сувенир може да се ползва и като съставка на някои медицински препарати. Те се приемат при различни отравяния. Този вид гъба се използва отдавна в народната медицина на някои народи. Тя влиза в състава на мехлеми против кожни възпаления и гъбички по ноктите.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес