Широка мелнишка лоза
gotvach.bg»Статии»Сортове Вина»Широка мелнишка лоза

Широка мелнишка лоза

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
95916101k
Червено вино
Класически тирбушон за вино-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Класически тирбушон за вино
9.00 лв.
7.20 лв.
Виж ››

Широка мелнишка лоза представлява местен сорт грозде, от който се произвежда уникално вино. Той е характерен основно за югозападните предели на страната и по-конкретно за Мелник, Петрич и Сандански. Стопанисва се и в селата Марикостиново, Хърсово, Виногради и Капатово. Съществуват предположения, че сортът е успял да достигне и до Гърция и Македония.

Като всеки сорт широка мелнишка лоза има своите характеристики. Културата има големи, тъмнозелени, заоблени листа, които са петделни и съвсем слабо нарязани. Петурата се отличава със сравнително гладка повърхност. Листата са снабдени с едри, триъгълни зъбци. Дръжката на листата е умерено дълга, мъхеста, оцветена във виолетово. През есенните месеци листата променят обагрянето си и започват да червенеят.

Широката мелнишка лоза е с двуполов цвят. Гроздът при този сорт е със средни размери, но се срещат и едри чепки. Той е с формата на конус или цилиндър и е сравнително сбит. Притежава дълга, не много дебела дръжка. Зърната са заоблени, оцветени в тъмночервено или тъмносиньо. Покрити са с восъчен налеп. Месото е воднисто, с приятен и балансиран вкус. Покрито е от кожица, която е дебела и еластична. От плода на лозите се произвеждат висококачествени трапезни вина.

Широката мелнишка лоза е сорт, който има нужда от слънчево време и мек климат. За да може да се развие благополучно, той има нужда от висока температура, особено докато тече вегетационният период през пролетните месеци. Освен това сортът се нужда от горещо лято, топла есен и мека зима. Ако всички условия са наред, плодовете на лозите могат да бъдат обрани през октомври или дори след това.

Мелник

При успешно развитие на лозите, захарността на реколтата може да достигне между 20 и 24 процента. Сортът е чувствителен не само към температурите. Той има слабост към сивото гниене и към други заболявания, които застрашават лозовите насаждения. Друго негово отрицателно качество е, че пълно узрява на плода се постига доста трудно.

История на широка мелнишка лоза

Виното от широка мелнишка лоза има стара история. То е било високо ценено още през Средновековието. Смята се, че е успявало да достигне до трапезата на западните благородници, като консумацията му е била истинска привилегия. Аристократите се сдобивали с него благодарение на търговци през тринадесетото столетие, които получили търговски привилегии от цар Иван Асен ІІ.

От друга страна търговците снабдявали югозападните български земи с европейски стоки като стъклена посуда, порцеланови съдове, накити, фини платове и др. Има информация, че виното от широка мелнишка лоза е успявало да достигне до Париж, Барселона, Ливърпул, Генуа, Венеция, Виена, Будапеща и др. За него се говори още, че е било любимото вино на Чърчил.

Характеристики на широка мелнишка лоза

Широка мелнишка лоза е сорт, който е специален, не само защото се отглежда единствено у нас, а и заради характеристиките, които притежава. Той се отличава с наситен, гранатено червен цвят. Характерни за напитката са и рубинените отблясъци. Уханието на питието е незабравимо. При вдишване моментално се долавят нотки на зряла череша и дребни горски плодове като малини, къпини и боровинки.

Някои производители имат практиката да добавят и подправки като ванилия, благодарение на които виното се сдобива с ясно изразен профил. Вкусът на виното е същият като уханието му. Получено от този гроздов сорт вино получава още по-забележителни качества, след като се остави да отлежи.

Производителите на виното го оставят да старее няколко години. За целта бъчвите с материала се съхраняват в студени помещения, намиращи се под мелнишките къщи. Познавачите казват, че това вино омагьосва най-вече с плътността си, нежния аромат и приятна си тръпчивост.

Пържола с Вино

Поднасяне на широка мелнишка лоза

Самото присъствие на широката мелнишка лоза на трапезата е цяло събитие. За да се усети изцяло очарованието на виното обаче, то трябва да се сервира леко охладено. Най-добре температурата му да е между 16 и 18 градуса. Като долната граница е препоръчителна за по-млади вина, а горната за по-отлежали. Сервирайте виното в класическа чаша за червено вино, отличаваща се в хармонични извивки и неголям обем.

Такъв тип чаша се разширява едва забележимо в долната си част, а след това се стеснява в зоната около столчето. В горната част също е деликатно стеснена. Класическата чаша за червено вино позволява да бъдат усетени както горчивите тонове на питието, така и киселите нотки. Същият съд може да се ползва и при поднася на много други червени вина.

Виното от широка мелнишка лоза е добре да се комбинира с блюда от телешко, говеждо или агнешко месо. Пробвайте да съчетаете пивото с телешки медальони със спанак, телешко с ментова марината, арабски кебап, мариновани агнешки котлети и печено говеждо с подправки. Птичите меса също много добре допълват вкуса на това уникално нашенско вино. Блюда, които много биха подхождали на широката мелнишка лоза, са пиле със зеленчуци по селски, пълнено пиле с гъби и пуешко месо с кедрови ядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати