Уасаби

Уасаби

Уасаби е известен като японски хрян. Той е вид японска подправка със светлозелен цвят. Уасаби е често във вид на горчица със силно лютив, но сравнително краткотраен вкус. Уасаби е лют зеленикав сос, който се поднася към суши и сашими.

Уасаби се прави от растение, наподобяващо хрян и традиционно и най-често се използва за овкусяване на суши. За разлика от сосовете, които са базирани на екстракт от чили, лютивият ефект на асаби е краткотраен.

Растението е корен, който е бил известен още през 1396 г., когато жителите на района Сидзуока го поднесли в дар на бъдещия шогун. След този момент растението се разпространява и в другите райони на Япония и започва да се култивира в домашни условия. Уасаби японика (Wasabia japonica) е многогодишно ароматично тревисто растение. Достига до 45 см височина със сърцевидни листа и бели цветове. Цъфти през април и май, като вкусовите му качества са разпределени неравномерно в корена, като горната му част е по-люта. След около половин година коренището започва да се уголемява и уплътнява и може да достигне 5-15 см.

Уасаби в Япония се нарича още хон уасаби и може да се намери само там. То расте в специални условия, в течаща вода и при температура 10-17°С. Най-често извън границите на Япония не се използва истинско растение, а подправка, приготвена от уасаби-дайкон. Този зеленчук е пренесен от Япония в Европа. За разлика от оригиналното уасаби, неговият дубликат е бял на цвят, което налага добавянето на зелен оцветител. Двойникът на уасаби се появява, защото оригиналният корен е доста скъп - цената варира от 300 до 800 лв/кг, а освен това се отглежда трудно. Вирее само в 5 региона в Япония.

Състав на уасаби

Уасаби и суши

Уасабито съдържа голямо количество провитамин А, гликозиди, витамини от В групата, витамин С и минерални соли, от които предимно сяра. 100 г уасаби съдържа 109 Кcal.

Избор и съхранение на уасаби

В България консумацията на суши вече е широко разпространена, поради което уасабито се среща в редица магазини. Уасабито трябва да се съхранява на сухо и хладно място. След като се отвори трябва да се съхранява в хладилник и да се използва в рамките на един месец.

Уасаби в кулинарията

Уасаби се нарича пастата от настърган корен. По правило от растението се настъргва само толкова, колкото е необходимо в момента, а остатъкът от корена се съхранява в хладилник, защото вкусът на уасаби е доста нетраен и губи ароматите си в рамките на 15 минути. При приготвянето на суши, оставянето на пастата между ориза и рибата запазва аромата й по-дълго. Уасаби се използва и като добавка за сандвичи, някои други сосове, а на пазара дори има вече фъстъци с обвивка от уасаби. Традиционно допълнение на уасаби е японското саке.

Комбинираното с майонеза уасаби е страхотно допълнение на яйца и студени меса. Уасаби, комбинирано с джинджифилов сос, пресен кориандър и чесън се използва като марината на пържоли.

В японските традиции корените от уасабито се почистват с четка, белят си и се настъргват. Някои японски майстори на суши използват само рендета, направени от кожа на акула, вместо обикновени рендета. Те смятат че настъргването с кожа от акула придава невероятен аромат на пастата от уасаби.

Ползи от уасаби

Хрян

Употребата на хон уасаби има способността да предпазва от кариес. Уасаби има силни антибактериални свойства, които са особено полезни при употребата на сурова риба. Уасаби е ценно лекарство, защото притежава уникалното свойство да блокира размножаването на ракови клетки.

Уасаби японика има силни целебни свойства и се счита за един от факторите за японското дълголетие. Коренът има противоалергични и противоастматични, дори и анти-анафилактични свойства, което го прави отличен помощник на болните от астма. Уасаби притежава още антимикробно и антиплесенно действие, изтребвайки стафилококите и смъртоносната ешерихия коли (Escherichia coli). Уасаби убива и опасната Helicobacter Pylori, която причинява язвите и рака на стомаха.

Освен това уасаби оказва противосъсирващо действие, което предотвратява образуването на тромби в кръвта. По отношение на лекуването на рак, уасаби участва в блокирането на метастазите, а на по-късен етап и разрушаването на раковите клетки, при това, без да се увреждат нормалните. В това отношение уасаби е мощно средство при болни от левкемия, рак на гърдата, проблеми с пикочния мехур, простатата, панкреаса, белия дроб и дебелото черво. Уасаби е полезно при диабет и има детоксифициращото действие.

Рейтинг

5 7
4 6
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
аз
аз
21.12.2014 17:04
Мда, трябва да отскоча до Япония, за да търся хон-уасаби.
Иначе, с това менте уасаби-дайкон няма как да се лекувам!
0
0
Лиди
Лиди
25.03.2014 11:45
от къде може да се купи?
0
0

Топ Статии Днес