Копър

Копър

Копърът е единствено по рода си растение, при което както листата, така и семената му, се използват като подправка. Копърът е с зелени листа, които са дребни, наподобяващи папрат и имат мек, сладък вкус. Сушените семена на копъра са светлокафяви на цвят и с овална форма. Семената са сходни по вкус на кимиона, те са ароматни и сладки, но и с леко горчив вкус.

Копърът е част от семейство Сенникоцветни, чиито членове са също магданоз, кимион и дафинов лист.

Наименованието на копъра идва от старо норвежката дума dilla, която означава успокоявам. Това име отразява традиционната употреба на копъра едновременно като средство за премахване на газовете от стомаха и като средство за облекчаване на безсъние.

История на копъра

Произходът на копъра води началото си от Южна Русия, Западна Африка и Средиземноморския регион. Той е бил използван поради своите кулинарни и лечебни свойства в продължение на хилядолетия. Копърът се споменава и в Библията и в древните египетски писания. Той е бил популярен в древногръцките и римски култури, където е бил приеман като признак на богатство и е почитан поради множеството си лечебни свойства. Копърът е бил използван още от Хипократ, бащата на медицината, в рецепта за почистване на устата.

Днес копърът е значима подправка в кулинарното изкуство на Скандинавския полуостров, Централна Европа, Северна Африка и Русия.

Състав на копъра

Семената на копъра са много добър източник на калций и добър източник на минерали, манган и желязо. Копърът съдържа два уникални вида лечебни компонента: монотерпени, включително карвон, лимонен и анетофуран и флавоноиди, включително каемпферол и висенин. 2 гр. копър съдържат 5.06 калории и 0.40 гр. протеини.

Копър в саксия

Избор и съхранение на копър

Винаги когато е възможно, е добре да се избира пресен копър пред сушената му форма, тъй като той е с по-високи благоуханни вкусови качества. Листата на пресния копър трябва да изглеждат рехави и зелени на цвят, за да е с добро качество.

Свежият копър е необходимо винаги да се съхранява в хладилник или увит във влажна кърпа или със стъбла, поставени в контейнер с вода. Тъй като е много крехък, дори ако се съхранява правилно, копърът ще се запази свеж само за около два дни.

Друг вариант е да напръскате леко стъбълцата на копър с вода, след което ги увийте свободно в кухненска хартия и ги затворете в пластмасова кутийка или плик, които се поставят в хладилника. Така копърът може да остане свеж до седмица или по-дълго.

Можете също да подрежете стъбълцата на копъра отдолу и да ги сложите в чаша със студена вода, леко да обгърнете стръкчетата копър с влажна кухненска хартия, а след това отгоре завийте свободно с найлонова торбичка или плик. Така копърът ще е готов за съхранение в хладилника и няма да поеме от миризмата на останалите продукти в него.

Копърът може също да се съхранява и замразен, цял или нарязан, в херметичен контейнер. Добре измит и изтръскан от водата, копърът се поставя в изправено положение в найлонов плик с цип и е готов за замразяване. Пресния копър може да бъде замразен за период до два месеца, но зеления му цвят ще потъмнее след това. Не е необходимо да се размразяват стръковете копър преди да се използват.

Сушените семена на копъра трябва да се съхраняват плътно затворени в стъклен контейнер на хладно, сухо и тъмно място, където те ще се запазят свежи за около шест месеца.

Таратор с копър

Готвене с копър

Както стана ясно от уводното изречение, всички части на копър влизат в употреба. В свежо състояние нарязаните на ситно нежни стръкове са незаменима част от редица пролетни ястия. Копърът е много подходящ за овкусяване на таратор, супи, зелени салати, извара, сирене, риба, сосове, варено овнешко или говеждо месо.

Вкусът на копъра много добре си отива с всякакви ястия от картофи - печени, пържени или варени. Грахът, зеленият фасул и гъбите също придобиват много свеж вкус благодарение на копъра.

Много важен детайл в използването на копър е, че той не бива да се вари заедно с ястието, за да не загуби своя страхотен аромат. Копърът се комбинира много добре с лимон, лук, чесън и черен пипер.

Цветовете на копъра се слагат в туршии, кисели краставички, рибни консерви и различни маринати. В някои части на нашата страна семената му се използват за подправяне на лозови сарми.

Интересен е фактът, че в шведската кухня копърът е това, което е червения пипер за нас - много уважавана и употребявана подправка. В молдовската и руската кухни копърът е много любим аромат за подправяне на салати, супи и различни месни ястия.

Ползи от копъра

Уникалните ползи за нашето здраве идват от двата вида лечебни компонента на копъра, които той съдържа, а именно монотерпени и флавоноиди и най-общо са:

- Защита срещу свободните радикали и канцерогени. Монотерпените е доказано, че активират ензима глутатион-S-трансфераза, който помага да се прикрепи антиоксидантната молекула глутатион до оксидантните молекули, които в противен случай нанасят вреди на организма. Летливите масла, съдържащи се в копъра могат да помогнат за неутрализиране на някои видове канцерогени.

- Копърът има антибактериално действие;

- Копърът спомага за предотвратяване на костната загуба; Копърът като много отличен източник на калций играе важна роля за намаляване на костната загуба, която се появява след менопауза и при някои болестни състояния, като ревматоиден артрит;

- Копърът усилва притока на мляко по време на кърмене. Освен това е полезен при гадене, действа съдоразширяващо и болкоуспокояващо. Отварата от копър или от неговите семена разширява кръвоносните съдове, намалява високото кръвно налягане, отпуска гладката мускулатура на червата.

Вреди от копъра

Консумацията на копър не се препоръчва при хора, които страдат от остри възпаления на червата и стомаха, защото увеличава киселинността.

Рейтинг

5 4
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати