Родиола

Родиола

Родиола

Родиола /Rhodiola rosea/, позната още като златен корен е известна билка, която има многопрофилно лечебно действие. Родиолата е двусемеделно растение от семейство Дебелецови.

Има красив жълт цвят и стебло с много листа. Расте във високопланинските части на Централна Азия, Северна Америка и Европа. Лечебните свойства на родиолата са познати още от древността. Расте до 2300 метра надморска височина. В България родиола вирее по високите части на Стара планина, Пирин и Рила. Вписана е в червената книга на защитените растения и събирането й е забранено.

История на родиола

Родиола има дълга и славна история, която датира още 77 г. пр.н.е. Именно тогава гръцкият физик Дискориди документира медицинското приложение на тази билка. Викингите масово са използвали родиолата, за да увеличат своята издръжливост и физическа сила, а китайските императори са изпращали експедиции до Сибир, които да донесат родиола за направа на различни лекарства.

Населението на Централна Азия е считало чая от родиола за най-ефективното средство за предпазване срещу грип и студ. Монголски лечители дори са предписвали родиолата на болни от рак и туберкулоза.

Билка Родиола

Родиола е много популярна билка в народната медицина на народите от Азия и Източна Европа. Тя дори намира приложение в програмата по превъзходство на Съветския съюз над Запада по време на Студената война.

Състав на родиола

Екстрактът от родиола съдържа над 50 различни вещества, по-важните от които са монотерпенни алкохоли и техните гликозиди, флавони, проантоцианидини, росиридол, деривати на галиевата киселина и др.

В есенциалното масло от цветовете на родиолоата се съдържат около 86 съставки, по-важните от които са монотерпенни алкохоли и хидрокарбони. Смята се, че уникалният клас вещества, които формират полезните свойства на родиолата са т.нар. розавини.

Избор и съхранение на родиола

Родиола може да се закупи под формата на хранителна добавка в специализираните магазини. Цената на добавката е скъпа, като може да достигне до 50-60 лв, но за сметка на това качествата са безспорни.

Освен като самостоятелен продукт, родиола може да се срещне на пазара под формата на различни билкови тоници, антиоксиданти, фет бърнъри, адаптогени и формули за подобряване на спортните постижения. Съхранява се според указанията на опаковката.

Ползи от родиола

Родиола се използва по цял свят като ценен адаптоген и билков тоник. Адаптогените представлява група гъби и билки, за които натуропатите твърдят, че гонят умората и подобряват общото здравословно състояние. Тонизиращите и адаптогенните свойства на родиолата предимно се дължат на веществат тирозол и родиолозид.

Чай от Родиола

Изследвания показват, че родиола повишава концентрацията и възможността за запаметяване. Доказано е, че билката е ефективна при сърдечни заболявания, причинени и допълнително усложнявани от стреса. Действието й при тези състояние се свързва с възможността да намалява количеството кортикостероиди и катехоламини, които се отделят от надбъбречните жлези по време на стрес.

Родиола предпазва и стимулира имунната система, възстановява метаболитния баланс в организма. Повишава броя на клетките убийци в далака и стомаха. Приемът на родиола увеличава съпротивителните сили на организма по отношение на токсините.

Според лабораторни изследвания, проведени от руски учени върху плъхове, билката забавя растежа на туморите и намалява метастазите.

Родиола намалява депресията, чрез балансиране нивата на серотонин. Доказано родиолата се бори със стреса и умората, подобрява спортните и физическите изпълнения. Поради това се употребява от хора, занимаващи се активно със спорт.

Известни са още редица други ползи от родиолата – регулира нивата на кръвна захар, предпазва черния дроб от токсини, подобрява слуха, активира изгарянето на мазнини, усилва щитовидната функция, подобрява състоянието на надбъбречната жлеза. С течение на годините родиолата се е доказала като билка, която притежава огромен потенциал за лечение на импотентност и преждевременна еякулация при мъжете.

В китайската народна медицина родиолата се използва като алтернатива на женшен. В скандинавските страни използват билката за тонизиране на организма, при инфекции, настинки и като афродизиак.

Вреди от родиола

Няма познати странични ефекти от приема на родиола. Въпреки това не се препоръчва употреба й от бременни жени, кърмачки и малки деца. Това се дължи на липсата на изследвания, които да гарантират безопасността й при тези групи.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати