Манган

AdminAdmin
Администратор
95442k
Плодове богати на манган

Манганът е минерал, който участва в много ензимни системи в организма. Той се съдържа в много природни източници, но се появява само в много малки количества в човешките тъкани. Човешкото тяло съдържа общо 15-20 милиграма манган, повечето от които се намират в костите, а останалата част - в бъбреците, черния дроб, панкреаса, хипофизата и надбъбречните жлези.

Функции на манган

- Активизиране на ензимите. Манганът активира ензимите, отговорни за усвояване на някои основни хранителни вещества, включително и биотин, тиамин, аскорбинова киселина и холин. Той е катализатор за синтеза на мастни киселини и холестерол, улеснява метаболизма на протеините и въглехидратите, а също може да участва и в производството на половите хормони и поддържане на репродуктивното здраве.

В допълнение, манганът активира ензими, известни като гликолсилтрансерфераза и ксилозилтрансфераза, които са важни при формирането на костите;

- Манганът е от съществено значение за образуване на тироксин - главният хормон на щитовидната жлеза, който гарантира нормалното функциониране на централната нервна система;

- Компонент на металоензимите - манганът има допълнителни функции като съставка на следните металоензими: аргиназа /ензим в черния дроб, отговорен за създаването на карбамид/; глутамин синтетаза; фосфоенолпируват декарбоксилаза / ензим, който участва в метаболизма на кръвната захар/; супероксид дисмитаза / ензим, с антиоксидантно действие/.

Дефицит на манган

Дефицитът на манган е свързан с гадене, повръщане, лош глюкозен толеранс (високи нива на кръвната захар), кожен обрив, загуба на цвят на косата, ниски нива на холестерола, замайване, загуба на слух и нарушена функция на репродуктивната система. Тежкия манганов дефицит при кърмачетата може да доведе до парализа, гърчове, слепота и глухота.

Важно е да се подчертае обаче, че дефицит на манган се среща много рядко при хора и обикновено не развива.

Повечето случаи на манганова токсичност се наблюдават при промишлените работници, които са изложени на манганов прах. Тези работници развиват проблеми, свързани с нервната система, сходни с болестта на Паркинсон.

Института по медицина в Националната академия на науките на САЩ е установил следните допустими горни всмукателни нива (UL) за манган:

- Бебета: не трябва да им се дават манганови добавки

- 1-3 години: 2 милиграма

- 4-8 години: 3 милиграма

- 9-13 години: 6 милиграма

- 14-18 години, в т.ч. бременни и кърмещи жени: 9 милиграма

- Над 19 години, в т.ч. бременни и кърмещи жени: 11 милиграма

Значителни количества манган могат да бъдат загубени при преработката на храни, особено при смилането на пълнозърнести култури за производство на брашно или при готвене на бобови култури.

Както и цинка, манганът е минерал, който може да се отделя в значително количество чрез потта и индивиди, които минават през периоди на прекомерно изпотяване, могат да бъдат с повишен риск от дефицит на манган. Също така хора с хронични заболявания на черния дроб и жлъчния мехур могат да се нуждаят от по-голямо количество манган.

Действието на оралните контрацептиви и антиациди (например, Tums) може да се повлияе от усвояването на манган.

Предозиране с манган

Ананас и сок от ананас

Ако се приемат твърде големи количества манган, той се задържа в костите и става причина за развитието на т.нар. "манганов рахит", но само при животните. При хората за щастие това състояние не е наблюдавано, но честото предозиране може да причини недостатъчен синтез на холестерол, а в някои случаи - отоци и дерматити.

Ползи от манган

Манганът може да играе важна роля в превенцията и/или лечението на следните заболявания: алергия, астма, диабет, епилепсия, заболяване на сърцето, множествена склероза, остеопороза, пременструален синдром, ревматоиден артрит, шизофрения, напрежение и др. В полето на полезните му действия се включват отстраняването на умората, ускоряване на мускулните рефлекси и предотвратяване на остеопорозата.

Манганът ускорява заздравяването на хрущялните тъкани, което го прави жизнено важен елемент в диетата на хора, които имат ставни проблеми. Тъй като манганът има пряко участие във функциите на централната нервна система, той намалява нервното раздразнение и усилва паметта.

В следващите редове ще разгледаме по-детайлно ползите от мангана и защо е толкова необходим за правилното функциониране на човешкото тяло:

1. Предпазва от опасни заболявания - редица от най-опасните и хронични заболявания се свързват с вредното действие на свободните радикали в организма. Манганът има важното качество да ги неутрализира, което означава, че може да ни предпази от болести като рак, сърдечно-съдови инциденти, както и хронични дегенеративни заболявания.

2. Ускорява метаболизма - това качество на мангана е изключително важно за всички онези, които се борят с излишните килограми. Манганът успешно активира ензимите, отговорни за правилната обмяна на въглехидратите и аминокиселините, както и за контрола на холестерола. Приет в комбинация с витамини В1 и Е, манганът може да направи истински чудеса по отношение на забавения метаболизъм.

3. Намалява възпаленията - оказва се, че манганът може да намали различните негнойни възпаления в организма - това са всички онези, причинени от артрит, ревматизъм, навяхвания.

4. Подобрява функционирането на щитовидната жлеза - едно от най-ценните свойства на мангана. Той контролира ензимите, отговорни за усвояването на тиреоидните хормони и цялостната функция на малката жлеза. Манганът е сред топ минералите, отговорни за хормоналния баланс и здравето на щитовидната жлеза.

5. Подобрява усвояването на другите витамини - манганът помага за по-лесното усвояване най-вече на витамините В1 и Е. Ето защо дефицитът на манган причинява и дефицит на тези два важни витамина.

6. Помага за контрол на диабета - това се дължи на свойството му да контролира нивата на кръвната захар. Същевременно манганът подпомага синтеза на инсулин от панкреаса, допълнително подпомагайки за контрола над диабета.

6. Отлична превенция срещу остеопороза - манганът в комбинация с магнезия и калция играе жизненоважна роля за изграждането на костното вещество, както и формирането на неговата плътност и здравина. Ето защо минералът е особено важен за жени в менопауза, които от сериозна загуба на костна плътност.

Малините са богати на манган

Храни богати на манган

Отличен източник на манган са: синап, къдраво зеле, малини, ананас, марули, спанак, ряпа, кленов сироп, меласа, чесън, грозде, летни тикви, ягоди, овес, зелен фасул, кафяв ориз, боб, канела, мащерка, мента и куркума. В орехите, чая и кафето също има завидни количества манган.

Много добри източници на манган са: праз, тофу, броколи, цвекло и пълнозърнеста пшеница.

Добри източници на манган са: краставици, фъстъци, просо, ечемик, смокини, банани, киви, моркови и черен боб.

Като хранителна добавка, манганът се среща в комплекс с сулфат, хлорид, пиколинат, глюконат и аминокиселини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
53
43
32
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Христова
Христова
10.06.2014 23:06
Информацията е поднесена много добре, благодаря ви от сърце
3
0
Костова
Костова
11.09.2013 07:27
Много изчерпателно,поздравления!
5
0