Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Камут - древноегипетското житоКамут - древноегипетското жито
15 Август
Друга отличителна черта на камута е фактът, че не съдържа глутен. Това го прави алтернативен вариант за всички, с непоносимост към глутена....
Фокача с брашно от спелта и лимецФокача с брашно от спелта и лимец
11 Дек.
Сложете фокача с брашно от спелта и лимец да се пече в загрята фурна на 230°С за 20-25 минути до готовност....
Сладка спелта (сладко жито)Сладка спелта (сладко жито)
21 Дек.
Оставете спелтата във водата, докато изстине. Прецедете свареното жито/спелта и добавете всички останали съставки. Разбъркайте всичко много добре. Съхранявяйте сладката спелта (сладко жито) в кутия в хладилник....
Спанак с камутСпанак с камут
08 Септ.
Сварете камута според инструкциите на опаковката (може да отнеме между 90 минути и 2 часа). Отцедете го и сипете в дълбока купа. Добавете спанака, обелените и нарязаните мандарини и червения лук....
Жито за раздаване на ЗадушницаЖито за раздаване на Задушница
24 Февр.
След което поставете житото в тава, поръсете със смлените на по едро бисквити и орехи, настърганата кора на лимона, ванилиите и добавете стафидите (те поемат излишната влага и омекват)....
КамутКамут
19 Август
Брашното от камут може да се комбинира с други брашна /например камут и пшеница в съотношение 1:3/. Най-добре се комбинира с брашно от овес, спелта, ечемик, пшеница....
Каква е разликата между Спелта и Лимец?Каква е разликата между Спелта и Лимец?
25 Юли
Това е една от причините да е забравен този сорт пшеница и да се култивира на много малко места по света от алтернативни земеделци, и то предимно като устойчиво жито за храна и посев....
СпелтаСпелта
20 Февр.
Спелта /Triticum spelta/ е вид древна пшеница, която в България е наричана още динкел. Спелтата е позната от най-дълбока древност и е наричана „житото на фараоните“....
ЛимецЛимец
28 Февр.
4
Замяната на продуктите от обикновено жито с такива от лимец спомага за подобряването на кръвните показатели и поддържането на тъканите в добро общо състояние....
Как да варим жито и лимец?Как да варим жито и лимец?
19 Ноем.
Когато приготвяте лимец за житния режим на Дънов, например, се препоръчва да го сложите за една вечер в термос със завряла вода и после директно да го консумирате. А дали да накисваме житото и лимеца?...
Салата с жито по румънскиСалата с жито по румънски
21 Май
Сварете житото, завийте тенджерата в одеяло или двойно сгъната хавлиена кърпа и го оставете за няколко часа да нацъфти....
Кулинарна употреба на камутКулинарна употреба на камут
20 Януари
Камут е най-новата суперхрана. Името идва от Древен Египет, където този сорт пшеница е бил известен преди хиляди години. Той наподобява лимеца, като до днес е запазил непокътнати своите хранителни качества....
Лападови сарми с ориз и жито на фурнаЛападови сарми с ориз и жито на фурна
01 Май
Разбъркваме и след 2-3 минути сипваме измитите и по желание предварително накиснати ориз и жито....
Жито за ЗадушницаЖито за Задушница
03 Март
Вареното жито е готово за поднасяне....
Кулинарна употреба на спелтаКулинарна употреба на спелта
07 Дек.
Спелтата е сорт жито, познат още като житото на фараоните. Въпреки че тази култура била позната още в Древен Египет, най-много находки, свързани с нея, могат да се открият в Европа....
Каму камуКаму каму
20 Февр.
Вреди от каму каму Могат да се приемат по 30 г каму каму, не повече от три пъти дневно. Внимавайте с дозите каму каму, защото при предозиране може да се появи диария....
Жито по сватбарски от Троянския крайЖито по сватбарски от Троянския край
03 Септ.
1
Житото измийте и сварете до омекване и леко разпукване на зрънцата....
Жито с гъбиЖито с гъби
06 Февр.
Жито с гъби е подходящо блюдо за основно ястие или за гарнитура. Сервирайте, докато е топло. Насладете се на ароматни гъби със здравословни житни зърна....
Варено жито за десертВарено жито за десерт
28 Дек.
1
Житото се залива с вода и се вари на умерен огън до омекване и се напука. Сваля се от огъня и се захлупва с капак да престои половин час....
Варено жито за ЗадушницаВарено жито за Задушница
11 Ноем.
1
Приготвянето започва вечерта преди Задушница или вечерта преди датата на панихидата. 1. Житото се измива добре на течаща вода. 2....
Варено жито за поменВарено жито за помен
29 Ноем.
Вареното жито за помен се сипва в чаши и се раздава....
Варено жито за поменВарено жито за помен
12 Юли
3
Житото приготвено по този начин има много приятен лимонов аромат....
Варено жито за ЗадушницаВарено жито за Задушница
27 Ноем.
За Задушница се раздава варено жито за помен на починалите близки. Житото се измива добре, залива се със студена вода и щипка сол. Вари се на умерен огън, като образувалата се пяна се маха с решетъчна лъжица....
Алтернатива на успокоителнитеАлтернатива на успокоителните
28 Ноем.
Може би един от най-привлекателните аспекти на билковите успокоителни пред съвременните фармацевтични продукти е фактът, че се използват само натурални съставки. Билките, използвани като успокоителни, са изключително ефективни...
Характеристики на брашното от спелтаХарактеристики на брашното от спелта
12 Март
Такава култура е спелтата, която е предшественика на днешната пшеница. Тъй като спелтата навлиза в хранителната диета на хората като алтернативна полезна храна, информацията за нея е необходимост....