Жасминовият ориз представлява специален сорт ориз, който е с дълги зърна. Той расте в планинските региони на североизточен Тайланд. Ако имате такъв ориз и не знаете как да го приготвите, то четете нататък и ще разберете.
Тайната на перфектно сготвеният жасминов ориз се крие в това, че при неговото готвене се слага много малко вода. При този вид ориз пропорцията е 1 чаша ориз на чаша и половина вода.
Когато тенджерата се сложи на котлона, капакът й трябва да е плътно затворен. След като заври, се готви 20 минути на слаб огън. След това се разравя внимателно с вилица и се оставя да престои за 5 минути.
Докато се вари, жасминовият ориз не се слепва и стои много лек и въздушен. Жасминовият ориз много често се сервира с плодове и сладък сироп.
Жасминовият ориз идеално си подхожда с ананас или сос от стриди, а също така и със зеленчуци и риба.
Не трябва обаче да се съчетава с горчица и мед, защото те унищожават аромата му. Много подхожда на морски дарове, но без по-тежки сосове, защото те ще притъпят страхотния вкус.
А в тези две предложения, може да видите и как да си приготвите мляко с ориз и ориз със свинско.
Коментари