Сухата панировка служи за покриване (овалване) на храната с брашно (може да се включат в него подправки), галета, трохи от крекери, корнфлейкс, също и със смлени ядки, преди да бъде приготвена. По този начин след термичната обработка на храната се подобряват вкусът и текстурата й.
След като храната се покрие със сухата панировка, тя може да се изпече, сотира или изпържи, за да се създаде хрупкава коричка, покриваща повърхността й.
Приготвяната храна /късчета месо, кашкавал, сирене, зеленчуци и др.) може първо да се оваля в брашно, след което да се потопи в разбити до гладка консистенция яйца и след това да се покрие с галета, трохи от бисквити и др.
Ако обаче храната, която ще панирате, е суха и се нуждае от влага, препоръчително е първо да я намажете леко с разбитите яйца и след това да я потопите в брашно, следва да я потопите пак в разбитите яйца, а след това да я оваляте в галета и др.
Винаги леко изтръсквайте излишното брашно, след като храната е потопена в него.
Ако желаете, след като храната е оваляна в панировката, можете да я изсушите на въздух върху решетка за готвене за 15 до 20 минути, за да се даде възможност на сухата панировка да прилепне по-плътно към нея.
А в тази статия можете да видите Как да си приготвите панировка с бира.
Коментари