Обикновено, грисът се препоръчва в менюто на бебето след 6-месечна възраст. Грисът е продукт от пшеница и е включван като основен продукт в редица кулинарни рецепти за кремове, включително и в кашата от грис. Има доста полезни хранителни вещества във вкусната и кремообразна каша от грис. Грисът е полезен източник на желязо и калий (основни хранителни вещества, необходими за растящото бебе).
Наличието на протеини в гриса, заедно с въглехидрати, витамин В и витамин Е го правят пълноценен хранителен избор. Тъй като е лесен за консумация и храносмилане, няма да имате притеснения от проблем, като запек при вашето бебе. Той е здравословен и засищащ продукт за бебета и малки деца.
Въпреки че грисът съдържа много хранителни вещества, количеството им е по-малко в сравнение с тези на други зърнени храни. Затова е необходимо да го обогатите със зеленчуци, плодове и мляко.
Рецепта с грис за бебе
Необходими продукти:
- Грис /една-две супени лъжици/
- Вода
- Сироп от фурми /с разрешение на педиатър/
- Бебешка кърма или адаптирано мляко
Начин на приготвяне:
Пригответе гриса за бебе, като го смесите с вода на около, за да се разтвори хубаво. Трябва да се получи лека каша. Поставете получената каша в тенджера и гответе на слаб огън, докато се посгъсти. Подсладете с малко сироп от фурми, добавете кърма или адаптирано мляко и сервирайте. Можете да добавите и пасирани плодове подходящи за възрастта на бебето. Имайте предвид, че ако престои час-два, кашата от грис се сгъстява.
Вижте и други рецепти за бебешки храни.
Коментари