Спанакът е изключително полезен листен зеленчук, но той изживя своя ренесанс благодарение на известната анимационна поредица за Попай Моряка. Именно заради детското филмче и на една печатна грешка, направена през 1870 г., дълго време се смяташе, че спанакът е изключително богат на желязо.
Въпреки че днес знаем, че той не е чак толкова богат на желязо, той съдържа в себе си редица витамини и микроелементи, което го прави важна част от дневното ни меню, особено през пролетта.
Подобно на останалите листни зеленчуци и спанакът не се нуждае от някакви специални подправки, за да изпъкне вкусът му. На една традиционна супа от спанак са и напълно достатъчни малко сол, червен пипер и/или черен пипери и задължително джоджен.
Именно джодженът е онази съставка, която превръща пюрето от спанак или рибата със спанак в истинско произведение на кулинарното изкуство.
Спанакът може да бъде подправен също с магданоз и копър, както и с индийско орехче, а понякога може да се поднесе и задушен на пара спанак само с няколко капки зехтин и лимонов сок и скилидка чесън.
Коментари