Задушаването в масло е процес, при който маслото се разтопява в тиган или друг съд и в него се запържват различни продукти. Може да се задушат както зеленчуци, така и меса. Най-вкусните рецепти за задушаване в масло могат да бъдат гъби в масло, зеленчуци в масло, пилешки хапчици или хапки от друг вид месо.
След като маслото се е разтопило, се поставят продуктите, които искате да за душите и се готвят, докато омекнат. Маслото може да е предварително замразено с билки или подправки. Така ще се придаде още повече вкус на това, което готвите в маслото. Когато продуктът се задушава, той пуска характерните си аромати и вкусове и така задушеното ястие ще е още по-вкусно.
- Когато задушавате зеленчуци за супа в масло, като например лук и моркови, морковите пускат така характерния за тях каротен, който придава на супата още повече вкус. Разбира се, супата може да се направи и без предварително задушаване на зеленчуци в масло, но вкусът няма да е същият;
- Когато задушите скилидка чесън в масло, тя пуска характерния си аромат и вкус и така придава още по-добър вкус на останалите съставки, които ще задушите, заедно с нея;
- Единственото, което трябва да направите, е да разтопите масло в сгорещен тиган или тенджера и после да сложите продуктите, които ще задушавате. Този процес е кратък и отнема само няколко минути. След това може да се премине към по-нататъшна обработка на продуктите.
Коментари