Ако искате да запазите вашите праскови свежи и вкусни за по-дълго, най-добрият начин за това е да ги бланширате. А ето как се бланшират прасковите:
1. Първата стъпка разбира се, е да изберете прасковите. Прасковите, чиято костилка се премахва лесно, са много подходящи за бланширане. Купените праскови от магазина е по-вероятно да са узрели, след като са били откъснати от дървото, а тези, които са купени от специализиран пазар за плодове и зеленчуци, са узрели на дървото;
2. Втората стъпка е да намерите подходящо помещение във вашия дом, за да може да имате достатъчно място, където да обелите прасковите и да ги подготвите за по-нататъшна обработка;
3. След като вече сте купили прасковите, трябва много добре да ги измиете;
4. Ще ви трябва много остър нож, за да направите леки прорези върху кожата на прасковите. По този начин прасковите ще се белят по-лесно;
5. Бланширане. Сложете прасковите във вряща вода, а ето какво е времето за бланширане на прасковите според зрелостта на плода:
- За праскови, които са презрели, времето за бланширане е 45 секунди;
- За добре узрели праскови времето за бланширане е от 1 до 1,5 минути;
- За не много добре узрели праскови времето за бланширане е 2 минути;
- За по-твърди праскови времето за бланширане е 3 минути;
6. След като времето за бланширане е минало, извадете прасковите с решетъчна лъжица и ги сложете в купа или друг съд с ледена вода. Така трябва да престоят 2 минути. Бланшираните праскови трябва да бъдат съвсем леко топли, за да могат да се обелят по-лесно;
7. Извадете прасковите от водата и ги обелете. Сложете ножа в процепа, който сте направили преди бланширане и просто издърпайте кожата.
С готовите плодове може да приговите прасковен сладкиш, крем с праскови или торта с праскови.
Коментари