Замразяването на зеленчуци и съхраняването им във фризер е един от начините да похапвате от тях дори, когато са извън обичайния им сезон и цените им в търговската мрежа са космически.
Дори и да не сте от онези домакини, които замразяват зимнина, то неминуемо сте се прехласвали пред десетките различни видове замразени зеленчуци или зеленчукови миксове, които има в големите хранителни вериги.
И след като сте напълнили количката си с пакети замразени броколи, китайски микс или замразен спанак, сте изправени пред въпроса, как да ги приготвите.
Всъщност в приготвянето им няма нищо сложно. Замразените зеленчуци имат нужда от по-кратка кулинарна обработка, защото голяма част от тях са били бланширани преди самото замразяване.
Обикновено замразените зеленчуци не се размразяват преди готвене. Те се слагат директно във вряла вода, когато смятате да ги варите, или се слагат в тиган с малко мазнина и се засушават, когато искате да ги задушите.
По желание може да добавите и малко вода в процеса на термична обработка, но обикновено не е нужно. С един пакет готов замразен китайски микс може да приготвите бързо и лесно пържен ориз със зеленчуци или китайски ориз със зеленчуци и пиле.
Вижте също кои зеленчуци могат да се замразяват, колко дълго са годни замразените зеленчуци и как се съхраняват нарязаните зеленчуци.
Коментари