Често срещана практика в наши дни е зеленчуците да се режат и съхраняват в хладилника преди употребата им. Макар и удобна практика, това не е идеалния начин за готвене на зеленчуци.
Зеленчуците, които се нарязват и държат настрана твърде дълго, губят жизненоважните си хранителни вещества и минерали чрез окисляване.
При съхранение на спанак, сминдух или кориандър в хладилника, се отделят листата от стъблото преди охлаждане и се отстраняват увехналите листа от пресните.
Листата не се мият, ако се планира да се съхраняват. Вместо това се увиват в хартиена кърпа, за да се запази влагата им непокътната. Ползват се в рамките на два дни от охлаждането.
Повечето кореноплодни зеленчуци като картофи, репички и моркови губят текстурата си и променят цвета си, когато се нарязват и съхраняват твърде дълго.
За да се съхраняват картофи, моркови, цвекло и репички до един ден в хладилника, се нарязват на филийки и се поставят в купа, съдържаща вода.
Карфиолът трябва да се съхранява в херметически затворен контейнер, веднага щом бъде нарязан. Броколите се съхраняват в мрежести торбички, за им се позволи да дишат.
Зеленият боб и чушките се измиват и се оставят да изсъхнат за известно време. След като се нарежат, се слагат в найлонова торбичка и се охлаждат.
Лукът се съхранява до един ден в хладилник в херметически затворен контейнер, скоро след като е нарязан на кубчета.
Нарязаният чесън, може да се съхранява в херметически затворен контейнер в хладилника, но се използва в рамките на два дни след охлаждането.
Съхраняват се цели домати в хладилника и се нарязват, както и когато е необходимо. Доматите ще загубят цялото си съдържание на влага и вода, ако се съхраняват в хладилник, след като бъдат нарязани на парчета.
Коментари