Когато се говори за "супер" храни и за здравословно хранене, няма как да не се спомене и за киноата. В нея се съдържат много фибри и минерали, и за радост на онези, които имат непоносимост към глутен, в киноата няма глутен.
- По принцип киноата е зърнена култура, която бива отглеждана, главно заради нейните семена, които могат да се ядат. Семената на киноата имат три основни цвята - бял, червен и черен;
- В 1 чаша сготвена киноа, която е около 185 грама, могат да бъдат намарени 8 грама протеини, 5 грама фибри, 39 грама въглехидрати, 4 грама мазнини и 222 калории;
- Другото, което ни дава киноата, е 58% от дневната доза манган, 30% от дневната доза магнезий, 28% фосфор, 19% фолиева киселина, 18% мед, 15% желязо, 13% цинк, 9% калий.
- В киноата съдържа флавоноиди - растителни антиоксиданти. В киноата се съдържат също и флафоноидите кемпферол и кверцетин.
- Освен че в киноата не се съдържа глутен, тя е изключително вкусна и полезна. За това не се притеснявайте да си я хапвате. Идеална е за всякакви безглутенови ястия.
Ако обичате киноа, препоръчваме да опитате някои от рецептите ни с киноа като:
- салата с киноа;
- кюфтенца с киноа;
- супа с киноа;
Коментари