Един уважаващ себе си готвач има поне 2-3 ножа най-малко. В домакинството също се използват най-често ножове.
Те ни служат за рязане на продуктите, които ще готвим, затова е важно да бъдат добре наточени, за да ни вършат работа.
На пазара има много и най-различни видове инструменти за заточване на ножове - масати, точила, брус и др.
Точилото за ножове може да бъде намерено почти навсякъде и има различни модели - с въртящи се дискове или с твърдосплавни остриета.
Има и специални машини за заточване на ножове, като дисковете, които заточват ножовете, се задвижват с електромотор.
За да си наточите ножовете с точило, трябва да прокарате много внимателно ножа през точилото и така да повторите няколко пъти, след това можете да го изпробвате, но трябва, първо, да го измиете.
Ако не е достатъчно остър, можете да повторите още няколко пъти, като движенията трябва да са плавни и внимателни.
Най-важното, което трябва да знаете е, че трябва да се пазите, защото един добре наточен нож не само че върши добра работа, но има опасност и да се порежете.
Затова, когато режете, пазете пръстите си.
Коментари