Gotvach.bg»Съвети»Миди Сен Жак - що е то?

Миди Сен Жак - що е то?

Миди Сен Жак - що е то?
Снимка: Yordanka Kovacheva

Миди Сен Жак са едно от любимите ястия за привържениците на рибната кухня. Произходът им е от Франция, където през Средновековието слугите на Сен-Жак де Компостел ги събирали, за да ги закачат на дрехите си. По този начин се означавали като посетители на това място. Затова името на вкусните миди идва като вдъхновение от времето на този владетел.

Днес те обаче са високо оценяван хранителен продукт, който присъства като акцент в немалко забележителни ястия.

Обикновено мидите се сервират задушени, но съществуват още много начини за приготвяне. Те могат да се консумират в салата, запържени на тиган, в съчетание със сосове, с други продукти или приготвени на скара.

Ако се сготвят чрез су вариант, или още казано - задушаване, то нетипично те ще се карамелизират, вместо да останат сухи и твърди. Това тяхно качество се оказва ценно за много готварски рецепти.

Класическото приготвяне на миди Сен-Жак се състои от 4 такива миди, прясно смлян черен пипер, сол, 30 г масло и 2 супени лъжици зехтин.

Ако имате уред като су вид, то в него пригответе подсолените миди във вакуум за около 20 минути. След това загрявате масло в тиган, докато не се появи пяна. В него поставяте мидите и запичате всяка страна за по 20-40 секунди.

Финалният резултат трябва да бъдат вкусни карамелизирани миди.

Вкусните миди си партнират чудесно с цитрусов сос, класически бял сос или с известния неаполитански сос.

Важно е да развихрите въображението си и да оставите на мидите да донесат апетитния вкус в чинията. За целта хвърлете и един поглед на тези:

- миди на тиган;

- мидена салата;

- панирани миди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати