Сармите са класика в българската кухня. Могат да бъдат както зелеви, така и приготвени с лозови листа. Навиването на сарми е изпитание за всеки готвач, но пък си струва, защото са много вкусни.
Сарми се приготвят с кисело или прясно зеле. За Бъдни вечер и Коледа сармите заемат почетно място на празничната трапеза.
Плънката за приготвянето на сармите е лесна.
За сарми с кисело зеле са ви нужни: 1 кисела зелка, кайма 400 г, ориз 1/2 ч.ч., олио, доматено пюре 2-3 с.л., сол, черен пипер, червен пипер, джоджен, чубрица, глава лук, 1 морков, настърган или нарязан на кубчета.
Ако сармите са постни, в плънката освен ориз може да се добавят и стафиди, парченца сушени сини сливи или гъби.
В тиган се загрява олио, запържва се ситно нарязан лук и настърган морков. Каймата се омесва предварително с подправките и малко вода. Добавя се каймата, разбърква се с лук и моркови да стане на трохи и сипваме измит и отцеден ориза.
Разбърква се, докато стане стъклен, и прибавяме доматено пюре, червен пипер и заливаме с чаша бульон или гореща вода. Когато набъбне, се сваля и леко се охлажда - това е плънка за сарми с кайма и ориз.
Може да се приготви и с кълцано месо. За тази цел ви е нужно около 1 кг свинско или пуешко месо. Най-добре се получава, когато се приготвя със свински гърди. Приготвя се по същия начин като с кайма, само че добавяме накълцано на ситно месото. Когато се запържи, добавяме ориз, подправки, чубрица, черен и червен пипер.
Накрая се залива с 1 ч.ч. зелева чорба и щом заври, се сваля от котлона. Във всеки зелев лист се сипва по 1 с.л. плънка и навиваме на сарми. Нареждат се в тенджера, заливаме с вода да ги покрие, захлупваме с чиния и варим на тих огън за 1 час до готовност.
Коментари