Туршиите са емблематични за българската кулинарна традиция. Всяка есен редица домакини запретват ръкави и започват да приготвят любимите на семейството царска туршия, домашна лютеница и още редица други. Приготвянето им изисква време и търпение, но резултатът си заслужава всички усилия.
Все пак мнозина се чудят защо в солена туршия винаги се добавя определено количество захар? Това се прави по няколко причини. На първо място защото захарта е естествен консервант, който спомага процесите на консервиране на туршиите.
Захарта предпазва и от бързото разваляне на туршиите, ето защо както в сладка, така и в солени туршии има захар. Освен всички друго захарта подобрява нюансите на вкуса на любимата ни зимнина, затова няма как да я пренебрегнем. Не на последно място захарта е безопасен консервант.
Да не забравяме, че тя има свойството да регулира киселинността, която се получава заради количествата оцет и сол. Нали знаете, че когато правите доматен сос, винаги трябва да сложите малка лъжичка захар, за неутрализира киселинността? При туршиите нещата стоят по същия начин.
Вижте и няколко страхотни идеи за домашно приготвени туршии: слънчева туршия с аспирин, домашна царска туршия, хрупкава гръцка туршия.
Виж също колко сол се слага на туршията и защо и колко аспирин се слага в туршиите.
Коментари