За да имате винаги вкусни ястия със свинско месо, трябва да знаете точно какво месо да изберете за вашето ястие. А кое е то и как да го изберете, ще разберете в следващите редове.
Хубавото свинско месо трябва да е бледорозово на цвят, да бъде гладко и сочно и да има много слабо изразена тлъстина.
Не трябва да купувате свинско месо, ако то е сивкаво на цвят и има маслен вид. Сланината по месото трябва да бъде твърда и бяла, а не да има жълтеникав цвят.
Свинското месо, което се намира по краката и плешката на прасето, е по-тъмно на цвят.
Ако парчето месо, което купувате, има по себе си кожа, то тя трябва да бъде свежа, леко влажна, без да има козина по нея и да е достатъчно мека при допир.
Костите на прасето могат да имат лек синкав отенък, но след като се нарежат, те трябва да бъдат червени и по тях да има шупли. Колкото по-бели са на цвят, толкова по-стари са и съответно месото също е старо.
Ако ще избирате бут за готвене, месото по него трябва да бъде яркорозово на цвят, а мазнината по него трябва да е кремаво-бяла на цвят. Парчетата месо от бут трябва да бъдат сочни и да са плоски, а не да са сухи и краищата им да са подвити.
Свинското месо може да бъде запазено за няколко дни в хладилник. Трябва обаче да е много добре опаковано във фолио и да се сложи на мястото, където хладилникът е най-студен и да е отделено от всички други продукти. Свинското месо, което е прясно, може да издържи най-много 2-3 дни в хладилник.
След като знаете кое месо става за готвене, препоръчваме да опитате от следните рецепти със свинско:
- свински кебап;
Коментари