Производството на така познатата ни горчица започва и завършва със синапеното брашно. Синапеното брашно се получава от пулверизирането (или смилането) на синапените семена. Най-често използваният вид семена идват от цъфтящото растение Жълта горчица, но има и други сортове.
След като семената са смлени на синапено брашно, те могат да се смесват с други продукти, като например към 100 грама синапено брашно се добавят 100 милилитра ябълков оцет, 50 милилитра зехтин и се добавят сол, мед или захар и така се получава горчицата, която всички познаваме и почти всички обичаме.
Използването на синапено брашно като подправка обхваща хиляди години от човешката история.
С течение на времето популярността на синапеното брашно се разпространява от Близкия изток до Европа. Там не е необичайно синапеното семе да има място на масата. Семената могат да бъдат смлени бързо с помощта на обикновен хаван и пестик.
Синапено брашно може да смелите и сами вкъщи - в мощен кухненски робот, чопър или мелница за кафе и ядки.
Днес синапът се използва във вкусни ястия от риба, месо и др. по целия свят. Уникалното вкусово качество на горчицата я прави пикантна и предпочитана.
Коментари