Зеленият фасул е основен зеленчук ползван във френската кухня, въпреки че произхожда от Южна Америка. В салата или пюре, той може да бъде чудесна гарнитура.
Този зеленчук има много разновидности, които се различават по цвят и текстура. Съчетава в себе си и доста хранителни ползи.
Как да изберем зелен фасул?
Има три вида зелен фасул:
- френски зелен фасул;
- плосък фасул;
- дълъг фасул.
Френският зелен фасул е известен още като тънък сорт.
Какъвто и да е сортът, зеления фасул трябва да изглежда свеж, зелен и без петна. Лятото е неговият сезон. Идеалният боб е тънък, дълъг и с равномерен, наситен цвят. Трябва да е твърд. Не трябва да има меки петна или следи от обезцветяване.
Трябва също да знаете, че колкото е по-едър, толкова повече конци е вероятно да има! Пресният зелен фасул е крехък. Ако го пречупите на две веднага ще забележите, че излиза вода.
Не трябва да има конци, качественият зелен фасул трябва да е чист при разчупване.
За да се възползвате от хранителните ползи, доброто съхранение е задължително! Зеленият фасул може да се съхранява в хладилник от 3 до 4 дни.
Препоръчително е да го увиете във влажна хартиена кърпа и да го съхранявате така, докато го използвате. Ако нямате време да го сготвите веднага някоя зелен фасул яхния или зелен фасул с месо, помислете за замразяването или консервирането на зеления фасул.
Коментари