Gotvach.bg»Съвети»Как се прави пуешки бульон?

Как се прави пуешки бульон?

ИскраИскра
Помощник Готвач
10522
Как се прави пуешки бульон?

Бульонът по принцип се приготвя от костите на животно и от зеленчуци заедно с гореща вода и различни подправки към тях. Най-често за бульон се използват моркови, целина, лук, гъби и чесън. Освен че може да се готви с него, той може да се пие и директно.

Добре е да се знае, че домашният бульон може да се съхранява около седмица в хладилник или до месец във фризера.

Ето и една лесна рецепта за домашен пуешки бульон, която е сравнително лесна и много вкусна.

Необходими продукти:

Около 1 кг пуешки кости или 2 пуешки бутчета

около 1/2 връзка пресен магданоз

3 моркова - обелени и нарязани

1 1/2 глава лук - нарязана на кубчета

1/2 ч.ч. целина - нарязана на кубчета

2 дафинови листа

1/2 к.л. черен пипер на зърна

малко зехтин или олио за запържване

Начин на приготвяне:

Загряваме мазнината в тенджера на среден огън и запържваме леко зеленчуците. Добавяме вода,

Пуешките кости и подправките. Водата трябва да покрива всичко.

Докато ври, по повърхността на пуешкия бульон ще се образува пяна, която трябва да изхвърлим.

Когато бульонът заври, намаляваме котлона и варим около 2.5 часа.

Ако е необходимо, добавяме малко вода. Ако искаме да е по-концентриран, не трябва да доливаме вода.

Когато пуешкият бульон е готов, го махаме от котлона и го прецеждаме с гевгир.

Оставяме го да се охлади и го прибираме в хладилника. Може да съхраняваме пуешки бульон там не повече от седмица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати