Мусаката без съмнение е едно от най-популярните традиционни ястия в страната. Ще ви бъде трудно да намерите заведение, което да не я приготвя, или домакинство, което да не я прави редовни за вкусен обяд или вечеря.
Мусаката е запеканка, която може да бъде приготвена с печени или пържени патладжани, картофи, домати, говежда, агнешка или свинска кайма и накрая запечена отгоре с вкусна плънка от яйца, брашно, кисело мляко, сода и щипка сол.
Много хора си мислят, че приготвянето на мусаката е трудно. Това обаче е далеч от истината! Приготвянето на мусаката се свежда до няколко лесни стъпки:
- подбираме точните подправки (черен пипер, червен пипер, чубрица, босилек, магданоз, кимион, сух чесън, сух лук, сол), с които овкусяваме каймата, като докато слагаме каймата в тавата за печене, я накъсваме на малки парчета;
- подготвяме зехтин или олио;
- приготвяме патладжан, картофи, домати, глава кромид лук, като ги почистваме и нарязваме на ситно;
- поставяме горе посочените съставки в тава, покрити с вода и запичаме до готовност във фурна;
- приготвяме заливката за мусака (във вид на гъста каша), с която заливаме накрая мусаката (и я допичаме до готовност), като разбиваме яйца с кисело мляко и брашно с добавена в него сода и щипка сол.
Вижте как се прави още любмата:
Коментари