Патладжанът е член на семейството на картофите, което включва също домати и люти чушки. Те растат по начин, подобен на доматите, висящи от растения, които растат на височина от 120-150 см.
Патладжаните могат да бъдат лилави, зелени, бели или на ивици, тяхната форма също варира - крушовидни или цилиндрични, с размер на топка за голф или дори на футболна топка. Често се използват като заместител на месото в някои ястия. Те не съдържат мазнини, холестерол, натрий, нискокалорични са и са добър източник на диетични фибри.
Патладжанът е зеленчук, ценен заради своята красота, както и заради уникалния си вкус и текстура. Докато различните сортове се различават леко по вкус и текстура, най-общо вкусът може да се опише патладжана като с приятно горчив вкус и гъбеста текстура. В много рецепти патладжанът изпълнява ролята на допълваща съставка, която балансира околните вкусове на другите по-изразени съставки.
Съхранение на патладжаните
Патладжаните не се съхраняват добре за дълги периоди от време. Без охлаждане, патладжаните могат да се съхраняват на хладно и сухо място за 1 или 2 дни. Ако не възнамерявате да ядете патладжана в рамките на 2 дни, той трябва да се съхранява в хладилник.
За да го съхраните правилно, увийте го в хартиена кърпа и поставете в контейнер за многократна употреба. Можете да го съхранявате в най-студената част на хладилника в рамките на 5-7 дни. Патладжанът може също да бъде бланширан или приготвен на пара, след което да се замрази до шест месеца.
Предлагаме ви и различни рецепти, с които да се насладите на вкуса на този зеленчук:
- Имамбаялдъ;
Коментари