Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Летни вкусотии с патладжани

Летни вкусотии с патладжани

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
патладжани

Лятото е сезон, в който може да приготвите вкусни ястия за близките си с патладжани. Те са приятни на вкус и засищат бързо, дори когато са без месо.

Лесна и вкусна е запеканката с патладжани.

Необходими продукти: 2 средно големи патладжана, 4 картофа, 2 глави лук, 200 грама шунка, 1 червена чушка, копър и магданоз на вкус, 200 грама майонеза, 100 грама кашкавал, 3 яйца, сол на вкус, 2 скилидки чесън, 3 домата.

Запеканка с патладжани

Начин на приготвяне: Патладжаните се обелват, нарязват се на кръгчета, посоляват се и се оставят за половин час. Щом пуснат сок, се отцеждат. Картофите се обелват и се нарязват на кръгчета.

Доматите се нарязват на кръгчета. Тава се намазва с малко олио и се нареждат патладжаните, доматите и картофите. Всичко се осолява по вкус, а отгоре се нарежда лукът, нарязан на кръгчета.

Шунката се нарязва на кубчета и се слага върху лука заедно с червената чушка, нарязана на ситно. Приготвя се заливката от майонезата и яйцата. С тази смес се заливат зеленчуците.

Панирани патладжани

Копърът и магданозът се нарязват на ситно, чесънът се настъргва, всичко се смесва и се поръсва заливката. Отгоре се поръсва с настърган кашкавал и се пече в загрята на 200 градуса фурна един час.

Много вкусни са панираните патладжани, които се приготвят лесно.

Необходими продукти: 4 патладжана, 2 яйца, брашно за паниране, мазнина за пържене, сол.

Начин на приготвяне: Патладжаните се обелват и се нарязват на филийки. Осоляват се и се оставят за половин час, след което се отцеждат. Овалват се в брашно, потапят се в яйце и се пържат. Вкусни са както топли, така и студени.

Салата с патладжани

Топлата салата с патладжани ще е изненада за гостите ви.

Необходими продукти: 1 патладжан, 10 чери доматчета, 100 грама сирене, 1 зелена салата, 50 грама орехови ядки, сол, черен пипер и магданоз – на вкус, 1 супена лъжица горчица, 1 чаена лъжичка мез, 3 супени лъжици лимонов сок, 100 милилитра олио, 2 скилидки чесън, 3 супени лъжици брашно.

Начин на приготвяне: Патладжанът се обелва, нарязва се на полукръгове, осолява се и се оставя за половин час, след което се отцежда.

Приготвя се сосът, като чесънът се изтисква с преса и се смесва с горчицата, меда, 2 супени лъжици олио, лимоновия сок, сол и по желание черен пипер.

Патладжанените резени се овалват в брашно и се запържват до златисто. Заливат се със соса и се оставят за 15 минути. Доматчетата се режат на половинки, сиренето се нарязва на кубчета. Зелената салата се накъсва на листа и с тях се постила купа за салата.

Част от листата се нарязват. Смесват се с домачетата, патладжаните, нарязаната зелена салата и сиренето. Всичко се поръсва с нарязани зелени подправки и запечени на тиган и нарязани на едро орехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Емилия
Емилия
Ето нещо с патладжан: нарежете го на ситни кубчета, изпържете го на зехтин ама само да стане малко увехнал и не много зехтин толкова да се покрие дъното на тигана. свалете го от огъня, добавете една консерва оцеден варен боб, х„натрошете към 100 г сирене, разбъркайте всичко и без дя солите с тази смес напълнете чушки. Наредете ги в тавичка, попръскайте ги със зехшсн и сложете да се пекат във фурната на 220 градуса. Като се изпекат чушките и яденето е готово. Яжте го топло или студено, супер е!!
23.12.2014 06:29
3