Лятото е сезон, в който може да приготвите вкусни ястия за близките си с патладжани. Те са приятни на вкус и засищат бързо, дори когато са без месо.
Лесна и вкусна е запеканката с патладжани.
Необходими продукти: 2 средно големи патладжана, 4 картофа, 2 глави лук, 200 грама шунка, 1 червена чушка, копър и магданоз на вкус, 200 грама майонеза, 100 грама кашкавал, 3 яйца, сол на вкус, 2 скилидки чесън, 3 домата.
Начин на приготвяне: Патладжаните се обелват, нарязват се на кръгчета, посоляват се и се оставят за половин час. Щом пуснат сок, се отцеждат. Картофите се обелват и се нарязват на кръгчета.
Доматите се нарязват на кръгчета. Тава се намазва с малко олио и се нареждат патладжаните, доматите и картофите. Всичко се осолява по вкус, а отгоре се нарежда лукът, нарязан на кръгчета.
Шунката се нарязва на кубчета и се слага върху лука заедно с червената чушка, нарязана на ситно. Приготвя се заливката от майонезата и яйцата. С тази смес се заливат зеленчуците.
Копърът и магданозът се нарязват на ситно, чесънът се настъргва, всичко се смесва и се поръсва заливката. Отгоре се поръсва с настърган кашкавал и се пече в загрята на 200 градуса фурна един час.
Много вкусни са панираните патладжани, които се приготвят лесно.
Необходими продукти: 4 патладжана, 2 яйца, брашно за паниране, мазнина за пържене, сол.
Начин на приготвяне: Патладжаните се обелват и се нарязват на филийки. Осоляват се и се оставят за половин час, след което се отцеждат. Овалват се в брашно, потапят се в яйце и се пържат. Вкусни са както топли, така и студени.
Топлата салата с патладжани ще е изненада за гостите ви.
Необходими продукти: 1 патладжан, 10 чери доматчета, 100 грама сирене, 1 зелена салата, 50 грама орехови ядки, сол, черен пипер и магданоз – на вкус, 1 супена лъжица горчица, 1 чаена лъжичка мез, 3 супени лъжици лимонов сок, 100 милилитра олио, 2 скилидки чесън, 3 супени лъжици брашно.
Начин на приготвяне: Патладжанът се обелва, нарязва се на полукръгове, осолява се и се оставя за половин час, след което се отцежда.
Приготвя се сосът, като чесънът се изтисква с преса и се смесва с горчицата, меда, 2 супени лъжици олио, лимоновия сок, сол и по желание черен пипер.
Патладжанените резени се овалват в брашно и се запържват до златисто. Заливат се със соса и се оставят за 15 минути. Доматчетата се режат на половинки, сиренето се нарязва на кубчета. Зелената салата се накъсва на листа и с тях се постила купа за салата.
Част от листата се нарязват. Смесват се с домачетата, патладжаните, нарязаната зелена салата и сиренето. Всичко се поръсва с нарязани зелени подправки и запечени на тиган и нарязани на едро орехи.
Коментари