Зехтинът има по-ниска точка на димене в сравнение с други мазнини. Това е точката, в която маслото буквално започва да пуши, а при зехтина температурата, при която този процес настъпва е между 185 и 200 °C.
Когато загреете зехтина до точката му на димене, полезните съединения в маслото започват да се разграждат и се образуват потенциално вредни за здравето съединения.
Използването на зехтин намалява лошия холестерол и наситените мазнини във вашите ястия. Той също така добавя допълнителни антиоксиданти (естествени химикали, които помагат за защитата на нашите клетки) и витамин Е към вашите салати.
За съжаление тези полезни свойства се губят, ако използвате зехтин за печене.
Печене със зехтин
Ако замените зехтина с растително масло (или друго олио за готвене) във вашата рецепта за печене, можете да използвате мазнините в рецептата в съотношение 1 към 1.
Поради отличителния си вкус, зехтинът може да повлияе на вкуса на печивата. Ако държите да използвате зехтин, изберете такъв, който е обозначен като "лек", тъй като той има по-мек вкус.
Ако се опитвате да поддържате по-здравословната линия на мазнини за готвене, маслото от авокадо също може да задоволи нуждите ви за печене.
Не сте убедени, че печенето със зехтин е за вас? Потърсете вкусни рецепти за торти, които всъщност изискват употребата на зехтин.
Силният вкус на зехтина се съчетава чудесно с цитрусови плодове. Опитайте да приготвите торта с лимонов крем или друга подобна плодова торта.
Коментари