Шамфъстъкът е едно от онези любими дегустационни лакомства, които също идват с първокласна цена. Но какво прави цената на шамфъстъка толкова висока? Днес ще разгледаме няколко причини, поради които шамфъстък е скъп.
1. Дълъг период на отглеждане на шамфъстък
Дървото шамфъстък е трудно за отглеждане растение и една от причините за това е, че има много дълъг период на растеж. От момента, в който се засади, ще минат 15-20 години, преди да видите първите плодове - голяма инвестиция без гаранция за възвращаемост.
2. Ниско производство на шамфъстък
Всяко отделно дърво вероятно ще произведе максимум 22-23 кг ядки всяка година (пр. дърво бразилски орех произвежда 45 кг ядки на година). Също, за производството ще ви трябва повече земя, труд и вода, отколкото за производство на бразилски орех.
3. Ръчно сортиране и труд
Шамфъстъкът е трудоемка култура, а освен това колкото повече хора трябва да докоснат или да боравят с даден продукт, толкова повече ще струва това на фермера. Фъстъците трябва да се берат, а също и да се сортират - всяка ядка, която е набрана, ще трябва да бъде сортирана на ръка, така че да се продават само най-качествените продукти. Тези, които не са толкова добре изглеждащи, понякога се комбинират и продават за ядков микс или натрошени, за да се използват като топинг за сладолед или десерти с шамфъстък.
Разходите за труд също трябва да включват неща като данъци върху заплатите и компенсации на работниците.
4. Хладен зимен и горещ летен климат за шамфъстък
Дърветата шамфъстък са много придирчиви, когато става въпрос за климат – нуждаят се от специфични условия за отглеждане, за да процъфтяват – идеалните обстоятелства за отглеждане са хладна зима и горещо лято.
5. Популярност на шамфъстъка
Тези ядки са много популярни, техният вкус е уникален, а здравословните ползи от шамфъстък за човека са огромни. Шамфъстъкът съдържа протеини, калий, витамин В6, мед и много фибри.
В кулинарията много любими и популярни по света са сладолед с шамфъстък, сладкишите с шамфъстък и различни кремове с шамфъстък.
Коментари