Смело можем да кажем, че мекиците са една от най-българските закуски. Няма домакиня, която поне веднъж през живота си да не се е опитвала да изненада семейството си с вкусни и топли, току що извадени от тигана мекички.
Разбира се, колкото домакини има, толкова рецепти за тесто за мекици ще се намерят. Основното при всички видове теста е, че те се замесват с брашно, кисело мляко и като набухвател се ползва сода бикарбонат.
Може да замесите тесто за мекици още от предната вечер, да го съхранявате в хладилник, а на сутринта набързо да изпържите вкусни мекици. Най-разпространената рецепта за мекици включва 1 яйце, 500 г брашно, 1 ч.л. сода и ½ кофичка кисело мляко.
Продуктите се разбъркват в дълбока купа и се замесват. От полученото меко тесто се оформят 4-5 топки, които се разточват на кора и се режат с форми за сладки, нож или чаша. Мекиците се пържат в маслена баня до златисто и се поднасят с пудра захар, домашно сладко от смокини или сирене по избор.
Коментари