Сезонът се сменя и температурите се понижават, а повечето градинари все още имат неузрели зеленчуци в реколтата си, висящи по растенията. След като температурите паднат под 10˚С, тези късни плодове ще спрат да зреят.
Важно е да се отбележи, че с изключение на доматите повечето култури няма да узреят повече след прибиране на реколтата. Първите четири техники по-долу се фокусират върху това как да накарате доматите да узреят по-бързо и докато все още са на растението.
- Когато съберете колкото е възможно повече от узрялата реколта, вашето растение ще фокусира енергията си върху неузрялата реколта, която остава;
- Може да изглежда нелогично, но резитбата може да ускори узряването.
Агресивното подрязване поставя растенията в режим на оцеляване. И по този начин се ускорява зреенето на плодовете;
- Ако очаквате слана, прибирането на доматите, останали в градината ви, е разумно решение, защото увреждането от замръзване спира процеса на зреене на доматите;
Най-добре е да окачите цели растения (корени), поставени с върховете си надолу в гараж или друго защитено от замръзване място. Това насърчава узряването дори когато стъблата на растенията изсъхват;
- Когато се окажете с неузрели домати, това обикновено е, защото се е застудило, а за узряването трябва топло време. С правилните инструменти можете да удължите вегетационния период и да дадете на продукцията повече време за узряване. Можете да ползвате градинско покритие за растения за защита от атмосферни влияния, което ще предпази вашите култури от леки слани.
Вече откъснатите недоузрели домати може да накарате по-бързо да станат наситено червени. Това става, като ги оставите да стоят до плодове като банани, които отделят газ етилен. Именно той е причината за зреенето на плодовете.
Коментари